Americké špeciálne jednotky zabili v Sýrii veliteľa islamistov

Americké špeciálne jednotky zaútočili vo východnej Sýrii a zabili vysokopostaveného veliteľa ozbrojencov z hnutia Islamský štát (IS) Abú Sajjáfa. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na americké úrady.

16.05.2015 15:42 , aktualizované: 18:22
debata (25)

Sajjáfovu ženu Američania zadržali a previezli do svojho vojenského zariadenia v susednom Iraku.

Podľa Bieleho domu bol útok nariadený priamo prezidentom Barackom Obamom. Sajjáf zastával v islamistickom hnutí veľmi významné postavenie, mal na starosti finančné operácie aj kontrolu obsadených ropných a plynových polí.

Americké komando preniklo do východnej Sýrie vrtuľníkmi. Ako uviedol americký minister obrany Ash Carter, žiadny z vojakov nebol zabitý ani zranený. Sajjáf, známy tiež ako Muhammad Salaba, zomrel pri prestrelke s príslušníkmi špeciálnych jednotiek.

„Operácia je ďalšou významnou ranou pre Isil,“ dodal Carter. Isil je skratkou pre Islamský štát v Iraku a Levante, ktorú islamisti predtým používali.

Išlo o vôbec prvú známu operáciu amerických špeciálnych jednotiek v Sýrii okrem minulého nevydareného tajného pokusu zachrániť západných rukojemníkov, ktorých islamisti na severovýchode Sýrie zadržiavali, uviedla agentúra Reuters.

Podľa hovorkyne americkej Národnej rady pre bezpečnosť Bernadette Meehanové USA vopred o akcii neinformovali sýrsku vládu ani s ňou útok nekoordinovali. „Varovali sme Asadov režim, aby nezasahoval do našich prebiehajúcich akcií proti Isil vnútri Sýrie,“ uviedla Meehanová. Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa nej nie je a nemôže byť partnerom Američanov v boji proti Isil.

Americké velenie zároveň v sobotu oznámilo, že od piatkového rána vykonali spojenci šesť leteckých úderov v Sýrii a 15 v Iraku. Postup islamistov sa okrem USA a ich spojencov snaží zastaviť tiež sýrska a iracká armáda a kurdskí bojovníci. Letecké údery sú súčasťou operácie nazvanej Inherent Resolve (Bytostné odhodlanie).

V Iraku okrem USA zasahujú aj Austrália, Belgicko, Kanada, Dánsko, Francúzsko, Holandsko a Británia. Na náletoch v Sýrii by sa okrem Američanov mali podieľať aj Bahrajn, Jordánsko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Islamský štát #vojenské jednotky