Turecké stíhačky zostrelili sýrske bezpilotné lietadlo

Turecké stíhačky v sobotu zostrelili sýrske lietadlo, ktoré narušilo vzdušný priestor krajiny. Informovali o tom turecké televízne stanice.

16.05.2015 17:32 , aktualizované: 19:34
debata (13)

Podľa tureckého ministra obrany išlo o vrtuľník, sýrska štátna televízia tvrdí, že to bolo len malé bezpilotné prieskumné lietadlo. K podobným incidentom došlo na sýrsko-tureckej hranici už v minulosti.

Stroje typu F-16 vzlietli z vojenskej základne v južnej provincie Adana a sýrsky lietadlo zostrelili dvoma strelami. „Teraz oblasť prehľadávame. Čoskoro zistíme, či išlo o lietadlo či vrtuľník,“ uviedol pre turecký denník Hürriyet nemenovaný vojenský predstaviteľ.

Stroj narušil vzdušný priestor krátko po druhej hodine popoludní miestneho času (13:00 SELČ) a pohyboval sa na území Turecka asi päť minút, kým bol zostrelený.

Podľa miestnych obyvateľov porušil sýrsky stroj turecký vzdušný priestor v sobotu hneď dvakrát a jeho trosky spadli na sýrsku stranu hranice.

Turecké vojenské lietadlá zostrelili už v septembri 2013 sýrsku helikoptéru, vlani v marci potom sýrsku stíhačku. Turecko je členskou krajinou NATO a so Sýriou, ktorú už viac ako štyri roky zmieta občianska vojna, zdieľa 900 kilometrov dlhú hranicu.

Turecké úrady po sobotnom incidente posilnili v pohraničnej oblasti bezpečnostné opatrenia, uviedli vojenské zdroje. V Turecku sa nachádza viac ako 1,7 milióna sýrskych utečencov a krajina opakovane vyzýva k zvrhnutiu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #zostrelené lietadlo