Francúzsky premiér Valls je proti kvótam EÚ pre utečencov

Francúzsky premiér Manuel Valls potvrdil, že Francúzsko je proti plánu Európskej komisie na prerozdeľovanie utečencov jednotlivým členským krajinám. Európa však podľa neho potrebuje azylovú politiku a Francúzsko sa domnieva, že by utečenci mali byť rozdeľovaní medzi jednotlivé členské krajiny spravodlivejšie, ale nie kvótami.

16.05.2015 19:59
debata (15)

Valls svoj prejav predniesol pri návšteve mesta Menton na francúzsko-talianskej hranici. Na hranici s Talianskom polícia v posledných dňoch zatkla stovky nelegálnych utečencov. Väčšina ich bola podľa správ z tlače poslaná okamžite späť do Talianska.

Utečenci boli väčšinou zo Sudánu, Somálska, Etiópie a Eritrey a do Talianska sa dostali loďou z Líbye alebo Tuniska.

Podľa kvót plánovaných Európskou komisiou by malo Francúzsko prijať 14,17 percenta utečencov. To je druhý najvyšší podiel po Nemecku, ktoré by malo prijať 18,42 percenta utečencov, napísala agentúra DPA.

Valls upozornil, že Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Británia a Švédsko v súčasnosti prijímajú 75 percent žiadateľov o azyl v Európe.

EK tento týždeň zverejnila svoju predstavu riešenia migračnej krízy, ktorú vyvoláva príval utečencov zo severnej Afriky cez Stredozemné more na juh Európskej únie. Podľa Komisie je predovšetkým potrebné poskytnúť útočisko približne 20 000 ľuďom, pri ktorých je jasné, že majú nárok na medzinárodnú ochranu, a ktorí sa zatiaľ nachádzajú mimo Európy. Komisia ich chce v rámci únie rozdeliť podľa vopred stanovených kvót.

Komisia zároveň počíta s tým, že ak niektoré hraničné členské krajiny nebudú zvládať príval ďalších migrantov, zapoja sa prechodne do vybavovania žiadostí o azyl aj ďalšie krajiny EÚ. Títo žiadatelia o azyl by do jednotlivých krajín boli rozdeľovaní opäť podľa kvót, v prípade Francúzska to má byť vyššie uvedených 14,17 percenta.

Komisia chce do konca roka pripraviť návrh na stále rozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi jednotlivými členskými krajinami.

Kvóty, ktoré EK navrhuje vzhľadom na počet obyvateľov jednotlivých únijných krajín, ich ekonomiku, nezamestnanosť a ďalšie ukazovatele, slovenskí predstavitelia odmietajú a zdôrazňujú princíp dobrovoľnosti. Podobný postoj má napríklad Česko alebo Poľsko.

Vďaka už skôr dohodnutým výnimkám sa kvóty netýkajú Británie, Írska a Dánska. Plán komisie vyžaduje súhlas kvalifikovanej väčšiny krajín EÚ.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #kvóty pre cudzincov