Traja egyptskí sudcovia boli zastrelení po rozsudku nad Mursím

Traja egyptskí sudcovia boli zastrelení len niekoľko hodín po tom, čo súd v Káhire v sobotu vyniesol trest smrti nad bývalým egyptským prezidentom Muhammadom Mursím a ďalšími 105 členmi islamského Moslimského bratstva.

17.05.2015 08:14 , aktualizované: 08:35
debata (17)

Uznali ich vinných z organizácie hromadného úteku z väzenia v roku 2011 a zo sprisahania s palestínskym hnutím Hamas a libanonským Hizballáhom pri jeho plánovaní. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Egyptská polícia uviedla, že sudcovia cestovali autom v meste Aríš na Sinajskom polostrove, keď ich prepadli ozbrojenci. Pri útoku bola usmrtená ešte štvrtá osoba a ďalší traja ľudia boli zranení.

Zatiaľ nie je jasné, či atentát súvisí s rozhorčením nad rozsudkom vyneseným nad Mursím a jeho spojencami z radov Moslimského bratstva. Úrady už v minulosti pripisovali vinu za násilnosti na Sinaji prívržencom Moslimského bratstva. Mursího stranu po jeho zvrhnutí zakázali a stovky bývalých činiteľov a priaznivcov zatkli a uväznili.

Pred pár dňami sa stal terčom pokusu o atentát iný sudca, ktorý minulý rok odsúdil na trest smrti 12 príslušníkov Moslimského bratstva. Sudca bombový útok vo svojom domove na predmestí Káhiry prežil.

Mursí zvíťazil s podporou Moslimského bratstva v roku 2012 v prvých demokratických prezidentských voľbách po páde autoritárskeho režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete 2013 ho ale zvrhol vojenský puč pod vedením súčasného prezidenta Abdala Fattaha Sísího.

USA sú znepokojené trestom smrti pre egyptského exprezidenta

Spojené štáty v nedeľu vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad sobotňajším rozhodnutím egyptského súdu udeliť trest smrti bývalému egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu a ďalším 105 členom Moslimského bratstva.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničia. „Sme hlboko znepokojení ďalším masovým rozsudkom smrti, ktorý egyptský súd vyniesol nad viac ako 100 obvinenými, vrátane exprezidenta Mursího,“ citovala agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa americkej diplomacie.

„Opakovane vystupujeme proti praktike masových súdov a rozsudkov, ktoré sú vynášané spôsobom, ktorý odporuje medzinárodným záväzkom Egypta,“ dodal činiteľ.

Súd v Káhire vyniesol trest smrti nad exprezidentom Mursím a ďalšími 105 členmi islamistického Moslimského bratstva za organizáciu hromadného úteku z väzenia v roku 2011 a za sprisahanie s palestínskym hnutím Hamas a libanonským Hizballáhom pri jeho plánovaní.

Ako všetky hrdelné rozsudky musí tresty potvrdiť veľký mufti, ktorý je najvyššou náboženskou autoritou v krajine. Konečný verdikt by mal súd ohlásiť 2. júna.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #USA #trest smrti #Muhammad Mursí