Bojovníci Islamského štátu prenikajú do Európy medzi utečencami, varuje Líbya

Zločinecké gangy v Stredomorí pašujú do Európy bojovníkov Islamského štátu - ukrývajú ich v člnoch medzi utečencami z Afriky, tvrdí poradca líbyjskej vlády Abdal Basit Haruna, ktorého v nedeľu citovala britská spravodajská stanica BBC.

17.05.2015 11:34
debata (48)

Úrady v Taliansku a Egypte už skôr varovali, že radikáli by sa mohli do Európy dostať na lodiach s migrantmi. Avšak experti upozorňujú, že je veľmi ťažké overiť alebo vyhodnotiť takéto tvrdenia.

Haruna opiera svoje tvrdenie o rozhovory s pašerákmi zo severoafrických oblastí, kontrolovaných radikálmi. Tvrdí, že Islamský štát dovoľuje majiteľom lodí pokračovať v plavbách výmenou za polovicu ich príjmov.

Podľa odhadu OSN sa tento rok už 60 000 ľudí pokúsilo preplávať cez Stredozemné more. Sú obavy, že pri plavbe na preplnených a chatrných člnoch už viac ako 1 800 ľudí sa tento rok utopilo, čo je dvadsaťkrát viac oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Podľa Haruna používa Islamský štát člny „pre svojich ľudí, ktoré chce dostať do Európy, pretože polícia v Európe nevie rozlíšiť, kto je z Islamského štátu, kto je normálny utečenec a kto nie“. Títo radikáli podľa neho často sedeli oddelene od ostatných utečencov.

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že vlani sa cez Stredozemné more do Európy dostalo najmenej 218 000 ľudí, z toho viac ako 140 000 skončilo v Taliansku. Cestou zahynulo 3 500 ľudí, v porovnaní s približne šiestimi stovkami o rok skôr.

Začiatkom roku únijná agentúra pre sledovanie hraníc Frontex varovala pred možnosťou, že sa bojovníci z cudziny pokúsia využiť migračných trás na ceste do Európy. Egyptský veľvyslanec v Británii podľa BBC tiež varoval pred „člnmi plnými teroristov“, ak medzinárodné spoločenstvo nezasiahne, zatiaľ čo talianska vláda vyjadrila obavy z infiltrácie radikálov na utečenecké lode, ktoré označila za humanitárnu krízu.

Avšak experti upozorňujú, že obe krajiny majú záujem na tom, aby ovplyvnili medzinárodné reakcie na krízu v Líbyi, a že je ťažké overiť ich tvrdenia. „Egypt je veľmi rád zveličuje hrozbu Islamského štátu v Líbyi, pretože sa zúfalo snaží dosiahnuť medzinárodné intervencie v tejto krajine,“ citovala BBC analytička Alison Pargeterovou.

Expert na terorizmus a utečencov Christian Kaunert zase tvrdí, že riziko infiltrácie radikálov na lode s utečencami „je vierohodné – ale či je to skutočne pravda je ťažké posúdiť“. Islamský štát, ktorý ovláda značnú časť Iraku a Sýrie, je v posledných mesiacoch aktívny aj v Líbyi, kde využíva boj o moc medzi súperiacimi skupinami po páde režimu plukovníka Muammara Kaddáfího.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Líbya #utečenci #islamistickí extrémisti #Islamský štát