Pri bojoch s islamistami v Iraku zomrelo za dva dni 500 ľudí

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) obsadili v irackom Ramádí jednu z posledných štvrtí, nad ktorou doteraz držali kontrolu vládne jednotky. Podľa miestnych zdrojov v nedeľu takisto dobyli veliteľstvo bezpečnostných zložiek a obkľúčili strategickú vojenskú základňu, informovali svetové tlačové agentúry.

17.05.2015 19:15
debata (10)

Podľa odhadov miestnych predstaviteľov zahynulo za posledné dva dni pri bojoch s islamistami približne 500 ľudí, ako civilistov, tak vojakov.

Islamisti už v piatok dobyli hlavnú vládnu budovu a vyvesili na nej svoju čiernu vlajku. O deň neskôr sa z budovy zase stiahli. „Sme obkľúčení bojovníkmi z Daišu v budove operačného štábu a všade sa ozýva mínometná paľba,“ citovala agentúra Reuters jedného z dôstojníkov vnútri vojenskej základne.

Daiš je skratka, ktorú pre radikáloc z IS používa arabský svet. „Bojovníci Daišu sú takmer v každej ulici. Panuje tu chaotická situácia a veci sa vymykajú kontrole. Ramadi padá do rúk Daišu,“ dodal.

Ak sa celé Ramadi dostane pod kontrolu islamistov, pôjde o prvé mesto dobyté ozbrojencami od chvíle, keď iracká armáda s pomocou spojencov na čele s USA začala radikálov postupne vytláčať.

Spojenci sa irackej armáde snažia pomôcť zo vzduchu, od sobotňajšieho do nedeľňajšieho rána podnikli v okolí Ramadi sedem leteckých úderov. Celkom vykonali v Iraku 18 náletov, oznámilo americké veliteľstvo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát