Radikáli z Islamského štátu sa stiahli zo sýrskej Palmýry

Militanti z Islamského štátu sa pod tlakom armády stiahli z blízkosti starobylého sýrskeho mesta Palmýra. Informovali o tom miestni predstavitelia a Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

17.05.2015 21:37
debata (4)

Radikáli získali v sobotu časti mesta Tadmor, ktoré sa nachádza vedľa Palmýry s monumentálnymi pamiatkami zapísanými v zozname svetového dedičstva UNESCO. Stále však okupujú obec severne od mesta. Počas štyroch dní bojov podľa monitorovacej organizácie zahynulo takmer 300 osôb, z toho 123 vojakov, 115 islamistov a 57 civilistov.

Šéf správy sýrskych pamiatok a múzeí Mámún Abdulkarím však pre agentúru Reuters v nedeľu povedal, že armáda už kontroluje celé mesto a ruiny sú nepoškodené. Len tento týždeň pritom varoval, že ak radikáli mesto dobyjú, „zničia všetko, čo tam existuje“.

Palmýra (biblický Tadmor) s monumentálnymi ruinami je jedným z archeologických klenotov Blízkeho východu. V antike to bolo významné mesto nachádzajúce sa 215 kilometrov severovýchodne od Damasku. Dlhé roky bolo dôležitou zastávkou pre karavány prechádzajúce cez Sýrsku púšť, vďaka čomu dostalo pomenovanie Nevesta púšte.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát