Kyjev vypovedal vojenské dohody s Ruskom

Ukrajinský parlament vypovedal päť dohôd s Ruskom, ktoré sa týkajú vojenskej súčinnosti. Dlho očakávaný krok podľa agentúry AP svedčí o prehlbovaní roztržky medzi niekdajšími blízkymi partnermi.

21.05.2015 13:02
debata (122)

Kyjev odstupuje od dohôd o tranzite ruských vojsk cez Ukrajinu do separatistami ovládaného Podnesterska, ktoré sa odtrhlo od Moldavska, o ochrane utajovaných informácií, o preprave vojenských nákladov, o spolupráci vojenských rozviedok ao vojenskej spolupráci.

Šéf branného výboru ruskej snemovne Vladimir Kamojedov podľa denníka Ukrajinská pravda pripustil, že nie je jasné, ako bude možné ďalej zásobovať ruských vojakov v Podnestersku, ktoré ruskí separatisti kedysi odtrhli od Moldavska. Všetky prístupové cesty do tejto enklávy totiž budú pre Rusov odrezané. Súčasne ubezpečil, že Rusko v žiadnom prípade Podnestersko neopustí. Vraj bude nutné skoncovať s „doterajšou toleranciou“.

Nehľadiac na prímerie v bojoch so separatistami na východe krajiny bol podľa dnešného armádneho komuniké počas uplynulých 24 hodín zabitý jeden vojak, deväť ďalších utrpelo zranenia.

Ešte pred dnešným hlasovaním ukrajinského parlamentu vodca Radikálnej strany Oleh Ljaško vyhlásil, že medzi Ruskom a Ukrajinou stále platí 37 medzištátnych dohôd. Ani jediná vraj ešte nebola zrušená, vrátane dohôd o pobyte ruských vojsk na Kryme do roku 2042.

Zbrojovky doteraz pokračovali v spolupráci

Hoci ukrajinský prezident Petro Porošenko hovorí o konflikte v Donbase ako o vojne s Ruskom, až doteraz pokračovala spolupráca zbrojoviek oboch krajín, akokoľvek sa aj Rusi snažia nahradiť dovážané súčiastky z Ukrajiny. Agentúra TASS dnes informovala, že na vzniku nového rusko-čínskeho vrtuľníka sa bude podieľať aj ukrajinský výrobca motorov.

Firma Motor SIC zo Záporožia je jedným z najväčších výrobcov turbohriadeľových motorov do vrtuľníkov na svete. Väčšinu produkcie podľa tlače odoberá ruská armáda. Dohodu týkajúcu sa obchodu so zbraňami a vojenskými technológiami túto stredu vypovedala ukrajinská vláda. Jej premiér Arsenij Jaceňuk tento krok vysvetlil „ruskou agresiou“, ohrozujúcou ukrajinskú celistvosť aj štátnosť.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Podnestersko #separatisti #vojenská súčinnosť