Ďalšia mladá Britka túžila stať sa nevestou islamistu v Sýrii

Britská polícia na základe pátrania denníka Daily Mail zmarila pokus 16-ročného dievčaťa odcestovať do Sýrie, kde sa chcela vydať za bojovníka radikálneho hnutia Islamský štát (IS). K ceste ju nabádala sestra, ktorá sa k islamistom pridala pred rokom.

22.05.2015 11:00
debata (1)

Komunikácia medzi sestrami sa odohrávala šifrovane cez aplikáciu v mobilnom telefóne. Dievča plánovalo, že na budúci týždeň v stredu po skúškach v škole odletí do Švajčiarska a následne do Turecka, cez ktoré prekročí hranicu do Sýrie.

Do konverzácie, ktorej cieľom bolo regrutovať nové nevesty pre radikálov, sa zapojil aj Daily Mail, ktorého redaktor sa vydával za 16-ročnú dievčinu. Denník následne všetko oznámil polícii, ktorá proti plánovanej ceste zakročila.

Cesta bola podľa Daily Mail naplánovaná do najmenších podrobností. V rozpise bolo všetko od stretnutia s „náborovou spolupracovníčkou“ a nákup leteniek cez rady, ako prejsť kontrolami, až po rozpis autobusového spojenia z Istanbulu na východ Turecka a prekročenie hranice za pomoci prevádzača z radov islamistov.

Medzi odporúčaniami bolo napríklad to, aby dievča odletelo v západnom odeve a aby pri sebe nemalo žiadne predmety odkazujúce na islam.

Európske krajiny sa stretávajú s odchodom svojich občanov do Sýrie, kde sa pripájajú k Islamskému štátu. Európska únia túto prax považuje za veľké bezpečnostné riziko, pretože po svojom návrate do vlasti môžu zradikalizovať ďalších ľudí.

Britská rozviedka odhaduje, že z Británie odišlo do Sýrie vyše 700 ľudí, z ktorých polovica sa už vrátila. Väčšina z nich sa v Sýrii pripojila k IS. Britských žien sa k radikálom doteraz pridalo podľa expertov asi šesť desiatok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #islamisti #Islamský štát