V prípade Nemcovovej vraždy je nový podozrivý - objednávateľ

V prípade vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova sa vraj objavil nový podozrivý, Čečenec Ruslan Muchadinov. Ten údajne mohol byť mužom s prezývkou "Rusik", ktorý sľuboval ostatným podozrivým 25 miliónov rubľov (asi 440-tisíc eur) za zabitie bývalého vicepremiéra a kritika Kremľa a dodal auto a pištoľ.

22.05.2015 12:31
Boris Nemcov, Rusko Foto: ,
Boris Nemcov
debata (6)

Muchadinov má u vyšetrovateľov podľa piatkovej správy denníka Kommersant nahradiť v úlohe objednávateľa vraždy majora čečenskej polície Ruslana Geremejeva, ktorý sa teší zrejme ochrane z najvyšších kruhov autonómnej severokaukazskej republiky.

Podľa advokáta príbuzných Borisa Nemcova k žiadnemu obratu v prípade nedošlo. „Nie je to žiadny nový podozrivý, v spise je Muchadinov už dávno, ale nehovorili sme o ňom, pretože ho považujeme za radového pešiaka, a nie organizátora vraždy,“ povedal agentúre Interfax advokát Vadim Prochorov.

Majora Geremejeva sa vyšetrovateľom doteraz vypátrať a vypočuť nepodarilo, údajne sa najprv skrýval pod ochranou vplyvných príbuzných v Čečensku, kým neutiekol do Spojených arabských emirátov.

Rovnako vyšetrovatelia nechytili ani Muchadinova, o ktorom denník bližšie údaje neuviedol, len dodal, že vyšetrovaniu nepomohol ani výsluch príbuzných.

Geremejev podľa skorších správ médií vraj chcel Nemcova potrestať pre jeho tvrdú kritiku moslimských extrémistov, ktorí v januári v Paríži vyvraždili redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

Nemcov bol zastrelený v Moskve v noci na 28. februára na mosta neďaleko od Kremľa. Z vraždy obvinili vyšetrovatelia päticu Čečencov.

Tento mesiac vyšetrovatelia odmietli žiadosť advokátov pozostalých o vypočutie čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a dvoch osôb z jeho najbližšieho okolia.

Právni zástupcovia pozostalých si myslia, že stopa po vrahoch vedie do Kadyrovovho okolia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Boris Nemcov