Na východe Ukrajiny hlásia ťažkú paľbu, zomrel civilista

Pri ostreľovaní mesta Avdijivka pri Donecku na východe Ukrajiny zahynul pracovník tamojšieho závodu na výrobu koksu, ďalší dvaja ľudia boli zranení. Oznámila to v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú spoločnosť Metinvest.

22.05.2015 12:45
Ukrajina, OBSE, ruiny, Foto: ,
Pracovníci OBSE prezerajú ruiny po ostreľovaní v Donecku.
debata (45)

Ide o najväčší koksárenský závod v Európe. Avdijivku kontrolujú vládne sily, mesto však leží hneď pri frontovej línii medzi armádou a proruskými separatistami, ktorí sa podľa armády často dopúšťajú útokov, bez ohľadu na prímerie.

„Bolo to najťažšie ostreľovanie od vyhlásenia prímeria (v polovici februára),“ uviedol o štvrtkovom ostreľovaní Metinvest. Kvôli paľbe nebolo možné odviezť výrobky, ani závod zásobovať.

Pod silnou paľbou povstalcov sa vo štvrtok ocitli tiež ukrajinské pozície pri meste sčasti v Luhanskej oblasti. Zničený bol najmenej jeden obrnený transportér vládnych síl a jeden vojak utrpel ťažké zranenia, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na gubernátora Hennadija Moskala, lojálneho Kyjevu.

Delostrelecká a mínometná paľba podľa neho zničila aj niekoľko domov, poškodila tiež plynové potrubia a elektrické vedenia, ktoré sa však do piatkového rána podarilo opraviť.

Podľa ukrajinskej armády separatisti len v tomto týždni ostreľovali pozície vládnych vojsk vo 406 prípadoch, a to aj z ťažkých zbraní, ktoré podľa mierových dohôd mali byť z frontovej línie už dávno stiahnuté.

Separatisti naopak podľa agentúry Novorossija tvrdia, že pod ťažkou paľbou ukrajinských diel sa ocitla Horlivka, okolie Donecka aj Šyrokyne pri Mariupole.

Konflikt si od vlaňajšieho apríla vyžiadal najmenej 6 200 obetí na životoch.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #paľba