Českí poslanci budú v utorok hlasovať o nedôvere vláde

Mimoriadna schôdza k vysloveniu nedôvery českej vlády sa uskutoční v utorok 26. mája, uviedla kancelária šéfa Snemovne Jana Hamáčka (ČSSD).

22.05.2015 13:51
Andrej Babiš Foto:
Podľa opozície ide vláda pre hlasovanie o podpore biopalív poruke vicepremiérovi a ministrovi financií Andrejovi Babišovi.
debata

Predsedovi dolnej komory doručili v piatok zástupcovia opozičných strán TOP 09, ODS a hnutia Úsvit 50 podpisov potrebných na zvolanie takejto schôdze. Vládna koalícia by však mala hlasovanie o nedôvere prežiť.

Vysloviť vláde nedôveru chce trojica opozičných strán pre stredajšie hlasovanie o podpore biopalív. Pri ňom hnutie ANO napriek svojim predchádzajúcim vyhláseniam nehlasovalo za ukončenie ich daňového zvýhodnenia. Podľa opozície tak ide vláda poruke vicepremiérovi a ministrovi financií Andrejovi Babišovi (ANO) a dopúšťa sa korupcie. Babiš je majiteľom spoločnosti Agrofert, ktorý sa na výrobe biopalív významne podieľa. Na vyslovenie nedôvery vláde je potrebných 101 hlasov, trojica opozičných strán ich však v Snemovni má len 52. Vládna koalícia disponuje pohodlnou väčšinou 111 hlasov. Pri hlasovaní sa navyše zdržia komunisti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hlasovanie o nedôvere #Andrej Babiš