VIDEO: Zdravím, diktátor! oslovil Orbána šéf Eurokomisie

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker je preslávený svojím priamym vyjadrovaním a inak to bolo ani počas terajšieho summitu Východného partnerstva, teda lídrov krajín EÚ a šiestich štátov z východu Európy.

22.05.2015 14:20
Jean-Claude Juncker, Vikror Orbán Foto: ,
Jean-Claude Juncker a Vikror Orbán
debata (154)

Maďarského premiéra Viktora Orbána totiž Juncker pri príchode do Rigy pozdravil slovami: „Zdravím, diktátor!“

Orbánove činy sú v EÚ často terčom kritiky, naposledy vyvolali pobúrenie jeho slová o možnosti opätovného zavedenia trestu smrti.

„Maďari hovoria tvrdé veci vzpriamene. Neradi chodíme okolo horúcej kaše. Sme úprimní ľudia,“ vyhlásil Orbán v utorok počas svojho vystúpenia v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Juncker sa teraz zachoval rovnako, poznamenala agentúra AFP.

„Zdravím, diktátor!“ vyhlásil šéf Európskej komisie, keď sa s maďarským premiérom vítal v prítomnosti desiatok novinárov. Tí už však nepočuli, či mu Orbán niečo odpovedal, a prípadne čo. Juncker bol údajne po celý čas vo veľmi žartovnej nálade.

Orbán v utorok pred europoslancami odmietol kritiku svojich slov o možnom opätovnom zavedení trestu smrti. Jeho krajina má podľa neho právo o takýchto témach hovoriť.

Rovnako sa vyslovil proti návrhu novej stratégie Európskej komisie na riešenie migračnej krízy v Európe, ktorého súčasťou je aj prerozdeľovanie utečencov v krajinách EÚ. Vyhlásil, že jeho krajina chce o utečencoch rozhodovať sama a chrániť si svoje hranice. Návrh komisie označil za absurdný, takmer šialený.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #Viktor Orbán #Jean-Claude Juncker #diktátor