Ukrajinci pocestujú na Slovensko možno bez víz

Koncom tohto roku sa Ukrajina dozvie, či sa jej občanom uľahčí vstup do Európskej únie. Brusel zverejní v decembri hodnotenie, či Kyjev spĺňa podmienky bezvízového styku.

22.05.2015 16:01 , aktualizované: 23.05.2015 09:02
summit Východného partnerstva Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk (v strede) šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) a lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová (vľavo) na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige.
debata (30)

Európska komisia vydá aj správu, ako si v tomto smere počína Tbilisi. Kladné stanovisko by znamenalo, že Ukrajinci a Gruzínci by mohli od roku 2016 bez povolenia cestovať aj na Slovensko. Bezvízový režim bol jednou z tém na summite Východného partnerstva, ktorý sa uskutočnil v Lotyšsku.

Ukrajine a Gruzínsku veľmi záleží na tom, aby ich občania získali možnosť bezproblémového vstupu do štátov EÚ. Moldavci to už dosiahli – bez víz môžu cestovať do schengenského priestoru s biometrickými pasmi od apríla 2014. Kyjev a Tbilisi zhodne tvrdia, že si tiež zaslúžia odstránenie bariéry. Lídri EÚ v piatok v Rige v deklarácii uviedli, že oceňujú ich pokrok a budú sa tešiť, keď splnia všetky podmienky bezvízového styku.

Oba štáty však očakávali od summitu viac. „Usilovali sa o silnejšie ubezpečenie, že bezvízový režim sa od budúceho roku stane skutočnosťou. Deklarácia z Rigy je namiesto toho viac vágna. Sľubuje iba správu o pokroku týchto krajín koncom roku 2015, čo znamená, že termín 2016 je teraz vzdialený,“ poznamenala stanica Rádio Sloboda.

O nepripravenosti Ukrajiny a Gruzínska hovorila pred summitom nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Urobili veľa, ale zatiaľ to nie je dosť, treba ešte spraviť mnohé veci,“ pripomenul jej slová gruzínsky portál Civil. Podobne sa v Rige vyjadril predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker: „Dosiahli úspechy, ale existujú niektoré aspekty, o ktorých sme sa zmienili v odporúčaní,“ povedal podľa agentúry UNIAN.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po summite verí, že splnenie veľkého očakávania je na dosah. „Na summite sme odstránili všetky politické prekážky pre zavedenie bezvízového styku. Zostali iba technické otázky,“ napísal na sociálnej sieti Twitter s tým, že Kyjev je odhodlaný vyriešiť posledné problémy, aby sa vstup do štátov EÚ uľahčil od januára budúceho roku.

„Všetko závisí od snahy Ukrajiny a Gruzínska… Ak bude pokrok sľubný ako v súčasnosti, tak termín 2016 je celkom reálny,“ podotkol predseda Európskej rady Donald Tusk ešte pred začiatkom summitu. Slovenský prezident Andrej Kiska zhodne s Porošenkom poznamenal, že Ukrajina musí splniť už len technickú domácu úlohu.

Portál Ukrajina Segodňa informoval o bodoch, ktoré Kyjev musí vyriešiť „Sú nimi bezpečnosť dokumentov a osobných údajov, azylová politika, boj proti korupcii, diskriminácii, drogovým dílerom, organizovanému zločinu a terorizmu.“ Napríklad pri prvom bode ide o zlepšenie preverovania osôb, ktorým sa vydáva pas, ako aj o vyššiu kvalitu databázy.

Pokiaľ ide o závery summitu, EÚ opakovanie odmietla anexiu Krymu a dala najavo záujem o ďalšiu spoluprácu s krajinami Východného partnerstva, ktorých je dokopy šesť (patria sem ešte Azerbajdžan, Arménsko a Bielorusko). O európsku cestu sa snažia tri štáty – Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina. Ich vízia začlenenia do veľkej rodiny je však otázna. „Náš kurz sa nemení, ale nikto nesľúbil, že Východné partnerstvo bude automatickou cestou k členstvu v EÚ,“ upozornil Tusk.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #summit #Východné partnerstvo