Babiš: Dajte Kalouskovi fúkať, je permanentne opitý!

V českej snemovni to opäť poriadne kypelo. Poslanci boli tentoraz svedkami tvrdej hádky ministra financií Andreja Babiša (ANO) s opozičným politikom Miroslavom Kalouskom (TOP 09).

23.05.2015 08:47
Babiš Foto: ,
Český minister Andrej Babiš.
debata (8)

„Z Kalouska páchlo už o dvanástej. Bol opitý a všetci to videli. Je opitý permanentne,“ vyhlásil Babiš, čím reagoval na poznámku ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku (KDU-ČSL) v jednej zo sociálnych sietí deň pred Babišovou kritikou.

„Opitý Kalousek dnes (v stredu – pozn. red.) v Snemovni perlí. Odmietam, aby pod vplyvom alkoholu robil spravodajcu akéhokoľvek zákona. Páchne to z neho skutočne fest,“ konštatoval Jurečka.

Kalousek však tvrdí, že nebol opitý. „Bol som celý deň on-line pred kamerami, v Radiožurnále a večer ešte aj na ČT 24 v Udalostiach, komentároch. Ktokoľvek si z ktoréhokoľvek videozáznamu môže overiť, či som bol, alebo nebol pod vplyvom. Tam, kde chýbajú argumenty, prichádza hlúpe ohováranie,“ vyhlásil Kalousek, ktorý patrí medzi lídrov opozičných odporcov v súvislosti s problematikou biopalív. Kalousek obvinil vládu z korupcie za to, že sa nezriekla podpory biopalív, ako to sľubovala. Podľa poslanca sa to vraj „hodí Babišovmu Agrofertu“, ktorý sa na výrobe biopalív významne podieľa.

Situácia zašla tak ďaleko, že opozícia iniciovala hlasovanie o nedôvere kabinetu, ktoré sa má uskutočniť v utorok budúci týždeň. Predsedovi dolnej komory už v piatok doručili zástupcovia opozičných strán TOP 09, ODS a hnutia Úsvit 50 podpisov potrebných na zvolanie takejto schôdze. Vládna koalícia by však mala hlasovanie o nedôvere ľahko prežiť. Na vyslovenie nedôvery vláde je totiž potrebných 101 hlasov. Ibaže trojica opozičných strán ich má v Snemovni len 52 a vládna koalícia disponuje pohodlnou väčšinou 111 hlasov. Navyše pri hlasovaní sa zdržia komunisti.

"Neželáme si, aby tu opätovne vládla politická strana, ktorá prehrala voľby, to znamená ODS, TOP 09 a iní, ktorí sa takýmto krokom chcú dostať späť do vládnych kresiel,“ cituje portál Novinky.cz z piatkového vyhlásenia šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miroslav Kalousek