Poliaci si vybrali prezidenta, zverejnenie odhadov sa oneskoruje

V Poľsku sa v nedeľu o 21:00 SELČ uzavreli hlasovacie miestnosti pre druhé kolo prezidentských volieb, ktoré rozhodlo o novej hlave štátu.

24.05.2015 09:36 , aktualizované: 21:54
Komorowski, Duda Foto: ,
Úradujúci prezident Bronislaw Komorowski a jeho súper Andrzej Duda.
debata (16)

Kvôli úmrtiu ženy priamo vo volebnej miestnosti vo sliezskej obci Kowal však bolo tamojšie hlasovanie na 90 minút prerušené, a ľudia tam preto môžu hlasovať až do 22:30 SELČ. Do tej doby sa tiež zdrží zverejnenie odhadov z prieskumov medzi voličmi pri odchode z volebných miestností. Nečakane vyrovnaný súboj o priazeň voličov zviedli doterajší prezident Bronislaw Komorowski a víťaz prvého kola, konzervatívec Andrzej Duda.

Predvolebné prieskumy napovedali, že výsledky budú zrejme veľmi tesné. Práve dramatickosť súboja mohla k voľbám pritiahnuť viac ľudí. Do 17:00 odovzdalo svoj hlas 40,5 percenta oprávnených voličov, oznámila volebná komisia. Pred dvoma týždňami bola v tú istú dobu účasť nižšia: 34,5 percenta.

V Poľsku v nedeľu mohlo odovzdať svoje hlasy 30 miliónov oprávnených voličov. Prvé oficiálne výsledky ich rozhodnutia by mohli byť zverejnené v priebehu noci.

V prvom kole 10. mája Duda z opozičnej národno-konzervatívnej a euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) prekvapivo predstihol 62-ročného Komorowského, ktorý bol dlho pokladaný za jasného favorita. Úradujúci prezident, ktorého podporuje stredová Občianska platforma premiérky Ewy Kopaczovej, ale podľa mnohých komentátorov medzi prvým a druhým kolom náskok svojho vyzývateľa zmazal. Podľa posledného prieskumu zverejneného pred voľbami by Duda získal 51 percent a Komorowski 49 percent hlasov.

Prezidentské voľby sú považované za test nálad v Poľsku pred jesennými parlamentnými voľbami. Analytici upozorňujú, že prípadné víťazstvo Dudy v prezidentských voľbách môže jeho strane na jeseň uľahčiť cestu do vlády, pretože tento štyridsaťtriročný politík prepožičia PiS novú, menej radikálnu tvár a môže formácii pomôcť získať hlasy stredových voličov.

O víťazovi volieb nakoniec zrejme rozhodne to, na čiu stranu sa priklonili občania, ktorí v prvom kole volili rockera Pawla Kukiza. Ten podľa analýz presvedčil najmä mladých ľudí znechutených tradičnými politickými stranami a skončil na treťom mieste s podporou 20 percent.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bronislaw Komorowski #Andrzej Duda