Sýrske letectvo údajne zabilo 300 povstalcov v provincii Idlíb

Bojovníci Islamského štátu (IŠ) povraždili podľa sýrskej televízie najmenej 400 civilistov v dobytom starobylom meste Palmýra.

24.05.2015 15:11
debata (13)

Väčšinou vraj išlo o ženy a deti. Proti IŠ ďalej pokračovali v boji ako jednotky sýrskej armády pri sýrskom Idlíbe, tak aj zložky irackej armády a šiitských milícií pri irackom Ramádí. Podľa zdrojov z umiernenej opozície ležali v uliciach mesta Palmýra po jeho obsadení islamistami v stredu stovky tiel ľudí, údajne išlo o podporovateľov režimu prezidenta Bašára Asada.

Palmýra leží na okraji púšte priliehajúcej na východe k irackej provincii Anbár, ktorá je v rukách IŠ. Jej výhodnú polohu už v staroveku využívali karavány s tovarom. Zrúcaniny staré 2000 rokov sa nachádzajú na juhozápade mesta, ktorá má v arabčine názov Tadmur. Palmýra je na zozname svetového dedičstva UNESCO a odborníci poukazujú na jej hroziacu skazu už od počiatku bojov v Sýrii.

Sýrska televízia v nedeľu oznámila, že sýrske letectvo zabilo v predchádzajúcich dňoch najmenej 300 islamských povstalcov na ich pozícii v meste Džisr aš-Šughúr v blízkosti tureckej hranice. Útok vraj prispel k uvoľneniu desiatok vojakov z obkľúčenia v tamojšej nemocnici, ktorú v piatok opustili.

Medzi útočníkmi na nemocnicu boli členovia frontu An-Nusra hlásiacemu sa k teroristickej organizácii al-Kajdá. Radikáli mesto dobyli už koncom apríla, ale v tamojšej nemocnici sa udržala väčšia skupina vojakov aj s rodinami.

Boje proti IŠ pokračujú tiež v irackej provincii Anbár, kde od soboty vedie iracká armáda podporovaná šiitskymi milíciami a letectvom USA a ich spojencov ofenzívu s cieľom dobyť naspäť anbárskú metropolu Ramadí. Podľa informácií sa irackým silám podarilo obsadiť obec Husajba zhruba sedem kilometrov východne od Ramadí.

Pád Ramadí pred týždňom vyvolal pochybnosti o tom, či USA so svojimi najmä arabskými spojencami zastávajú správnu stratégiu v boji proti IŠ, keď podnikajú proti postavením islamistov iba letecké útoky, zatiaľ čo záťaž pozemných bojov v Iraku ponechávajú na armáde a šiitských a kurdských milíciách. Americký prezident Barack Obama kritiku ale odmietol.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Palmýra