Zomrel matematik John Nash, známy z filmu Čistá duša

Pri nehode vozidla taxislužby v New Jersey zahynul americký matematik a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu John Nash, ktorého životný príbeh bol zachytený v oscarovom filme Čistá duša.

24.05.2015 16:49
John Nash Foto: ,
John Nash na snímke z roku 2002.
debata (9)

Pri nehode zomrela aj Nashova žena Alicia, informovala podľa serveru BBC News polícia. Nash mal 86 rokov.

Podľa miestnych médií manželia v čase nehody nemali zapnuté bezpečnostné pásy.

Nash bol uznávaný za prácu v oblastiach teórie hier a diferenciálnej geometrie. Nobelovu cenu za ekonómiu získal v roku 1994. Spolu s ním ju získali aj matematici Reinhard Selten a John Harsanyi. Tento týždeň Nash získal prestížnu matematickú Abelovu cenu.

V úspešnom filme režiséra Rona Howarda bol zachytený jeho boj so schizofréniou. Role Nasha sa zhostil novozélandský herec Russell Crowe. Herečka Jennifer Connellyová získala za stvárnenie roly jeho celoživotnej partnerky Alicie Oscara. Snímka má tiež Oscara za najlepší film, pre najlepšieho režiséra a najlepší adaptovaný scenár.

„Som v šoku … Som v srdci s Johnom, Aliciou a rodinou. Bolo to úžasné partnerstvo. Čisté duše, čisté srdcia,“ napísal Crowe na Twitteri k tragickému úmrtiu manželov.

Nebyť filmu Čistá duša poznali by meno Johna Forbesa Nasha najskôr iba jeho odvetvoví kolegovia, ekonómovia či niektorí priaznivci doskovej hry Hex, ktorú Nash, nezávisle na inom matematikovi, vymyslel. Nash sa zapísal aj do psychiatrických žurnálov. Po asi tridsaťročnom boji s preludmi ako jeden z mála zvládol prejavy paranoidnej schizofrénie.

Filmový trhák ukázal, aká tenká je hranica medzi genialitou a duševnou poruchou, ale v mnohom sa odchýlil od skutočnosti. Zamlčal napríklad niektoré stránky Nashovho života – nemanželské dieťa, rozvod či sexuálne vzťahy s mužmi. Za väčší prehrešok snímke ale býva označované zavádzajúce vysvetlenie podstaty a významu jeho objavu, ktorý síce pomohol vysvetliť mnoho javov v ekonómii, evolučnej biológii či sociológiu, „neprevrátil“ ale predchádzajúce ekonomické tézy naruby, ako film aj propagačné materiály tvrdili.

Nash pri formulovaní svojej najznámejšej teórie, ktorú opísal už vo svojich 21 rokoch v nie príliš obsiahlej dizertačnej práci, vychádzal z práce matematika Johna von Neumanna a ekonóma Oskara Morgensterna, ktorí v knihe Teória hier a ekonomické správanie (1944) položili základy tejto disciplíny. Ich poznatky Nash podstatne zovšeobecnil, takže sa dali použiť na oveľa širší okruh reálnych situácií. Princíp „Nashovho ekvilibria“ (rovnováhy) zjednodušene znamená, že žiadny subjekt / hráč nemôže zmenou stratégie získať, pokiaľ ju zmení len on sám. Nashove výsledky ďalej rozvíjali aj Reinhard Selten a John Harsanyi.

John Forbes Nash sa narodil 13. júna 1928 v Bluefield v Západnej Virgínii. Po strednej škole začal na Carnegieho technologickom inštitúte v Pittsburghu (dnes Carnegie-Mellonova univerzita) študovať chémiu, ale neskôr presedlal na matematiku. Už po troch rokoch štúdia získal titul bakalára aj magistra a po doktorátu na prestížnej Princetonskej univerzite nastúpil v lete 1951 ako inštruktor na Massachusettský technologický inštitút (MIT). Na MIT, kde bol zamestnaný do roku 1959, sa Nash zamiloval do študentky fyziky Alicie Lopezovej, s ktorou sa v roku 1957 oženil a s ktorou má syna Johna Davida. Ešte za slobodna mal Nash v roku 1953 sa zdravotnou sestrou Eleanor Stierovou syna Johna, ktorému svoje priezvisko ale nedal.

Od roku 1949 pracoval Nash tiež pre spoločnosť RAND, ktorá zamestnávala najlepšie mozgy svojej doby a zaoberala sa vývojom nových technológií pre americkú armádu. Päť rokov v tejto prísne stráženej inštitúcii, kde Nash pôsobil ako expert na optimálnu stratégiu, asi neskôr ovplyvnilo aj prejavy jeho duševnej poruchy. Tá u neho prepukla začiatkom roka 1959 práve v čase, keď sa o ňom (aj v prestížnom časopise Fortune) písalo ako o vychádzajúcej matematickej hviezde.

Po niekoľkých mesiacoch bizarného správania, keď sa napríklad cítil prenasledovaný tajnými službami, bol nedobrovoľne hospitalizovaný. Keď bol po dvoch mesiacoch prepustený s diagnózou paranoidnej schizofrénie, odišiel do Európy, kde sa snažil získať štatút utečenca a odkiaľ domov posielal pohľadnice sa zašifrovanými odkazmi a matematickými vzorcami. Po návrate do USA bol niekoľkokrát znovu hospitalizovaný. Vtedy sa s ním tiež rozviedla manželka, ktorá sa k nemu ale v roku 1970 vrátila.

Okrem Alicie prispela významne k Nashovmu uzdraveniu Princetonská univerzita, ktorá mu od 70. rokov umožnila využívať jej priestory pre ďalšie matematické bádania. Medzi študentmi si podivný chlapík čmárajúci zložité vzorce po oknách získal prezývku Fantóm, avšak vedecká práca (okrem iného výpočet presných hodnôt veľkých čísel) a pobyt v komunite nakoniec slávili úspech. V roku 1990 sa Nash znovu stal aktívnym členom matematickej obce Princetonskej univerzity, kde pôsobil do svojej smrti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #John Nash