Poľským prezidentom bude Duda

Novým poľským prezidentom bude kandidát konzervatívnej opozície Andrzej Duda, ktorý vyhral nedeľné prezidentské voľby s 51,55 percentami hlasov. Jeho súper, doterajší prezident Bronislaw Komorowski, dostal 48,45 percenta hlasov.

25.05.2015 00:30 , aktualizované: 18:38
Poľsko, Andrzej Duda Foto: ,
Novým poľským prezidentom bude Andrzej Duda, ktorý oslavuje víťazstvo vo voľbách pred svojimi priaznivcami.
debata (53)

Oznámila to v pondelok večer poľská štátna volebná komisia.

Víťazstvo štyridsaťtriročného právnika Dudu by podľa pozorovateľov mohlo jeho straníckemu šéfovi, bývalému premiérovi Jarosławovi Kaczyńskému otvoriť cestu k návratu k moci v jesenných parlamentných voľbách.

„Demokracia spočíva v tom, že výsledky volieb sú nielen uznávané, ale tiež rešpektované,“ vyhlásil končiaci prezident. „Rešpektujem vašu voľbu,“ odkázal voličom Komorowski pred davom svojich stúpencov. „Želám si, aby bol môj vyzývateľ úspešným prezidentom,“ dodal Komorowski, ktorého podporovala vládna stredopravá Občianska platforma (PO) premiérky Ewy Kopaczovej.

Pre Dudovu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) ide o prvé významné volebné víťazstvo za posledných takmer desať rokov. „My môžeme Poľsko zmeniť,“ vyhlásil budúci prezident pred svojimi prívržencami. Duda sľúbil, že bude otvoreným prezidentom usilujúcim o jednotu. Pripustil, že prekonanie problémov krajiny si vyžiada veľa ťažkej práce.

Podľa agentúry Reuters výsledky volieb odrážajú rozčarovanie poľských voličov nad tým, že opätovne nadobudnutá prosperita krajiny nemá na obyvateľa rovnomernejši­e dopad.

„Hospodársky rast? Priemerný občan to sotva pocíti,“ citovala agentúra Reuters 53-ročného železničiara Zbigniewa Pelu, ktorý hlasoval za Dudu.

Jednoznačné víťazstvo Dudu je nečakané. Duda tesne zvíťazil už v prvom kole, čo analytici považovali za prekvapenie. Predvolebné prieskumy pred rozhodujúcim hlasovaním hovorili, že výsledky budú veľmi tesné.

V Poľsku mohlo odovzdať svoje hlasy 30 miliónov oprávnených voličov.

Prezidentské voľby sú považované za test nálad v Poľsku pred jesennými parlamentnými voľbami. Analytici upozorňovali, že víťazstvo Dudu v prezidentských voľbách by jeho strane mohlo na jeseň uľahčiť cestu do vlády, pretože tento politik prepožičia svojej strane novú menej radikálnu tvár a môže formácii pomôcť získať hlasy stredových voličov.

Vizitka Andrzeja Dudu (43)

  • Právnik a od minulého leta europoslanec za poľskú konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS).
  • Členom PiS je od roku 2011. Už predtým strane radil ako právny expert a od začiatku roku 2008 bol blízkym spolupracovníkom prezidenta Lecha Kaczyńského, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí pri ruskom Smolensku v apríli 2010. Od jesene 2013 do začiatku minulého roka bol Duda tlačovým hovorcom PiS.
  • Nominácia Dudu do prezidentských volieb vlani v decembri bola pomerne prekvapivá, pretože nepatril medzi príliš známe osobnosti. Časť politických komentátorov z toho usúdila, že šéf PiS Jaroslaw Kaczyński neveril v porážku Komorowského v prezidentských voľbách.
  • V minulosti Duda patril ku stúpencom teórie, že zrúteniu poľského vládneho lietadla pri Smolensku predchádzal výbuch na palube stroja, a že teda nešlo o nehodu, ale o atentát. V predvolebnej kampani sa ale téme „Smolensk“ snažil vyhýbať, zrejme aby neodradil liberálnejší voličov, ktorí tejto sprisahaneckej teórii neveria. Z rovnakého dôvodu zdôrazňoval, že ako prezident by konal nezávisle a nebol by obyčajnou bábkou šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského.
  • V kampani sa sústredil hlavne na kritiku súčasného pravicového kabinetu, najmä na vládou presadené zvýšenie dôchodkového veku na 67 rokov. Vyslovoval sa tiež proti prijatiu eura a pre trvalú prítomnosť amerických vojakov na poľskom území.
  • Narodil sa 16. mája 1972 v Krakove, kde neskôr vyštudoval právo na Jagelonskej univerzite. Na škole následne pôsobil ako pedagogicko-vedecký pracovník.
  • Pôvodne sa angažoval v liberálnej Únii slobody. Po voľbách v 2005 však začal spolupracovať s poslaneckým klubom PiS ako právny expert. To mu o rok neskôr pomohlo získať post námestníka štátneho tajomníka na ministerstve spravodlivosti, a potom aj miesto v Štátnom tribunále, teda v súdnom orgáne, ktorý rieši obvinenia osôb zastávajúcich najvyššie štátne funkcie (členom bol v rokoch 2007 až 2011).
  • Začiatkom roku 2008 získal funkciu námestníka štátneho tajomníka v kancelárii prezidenta Lecha Kaczyńského. Funkciu zastával až do tragickej smrti hlavy štátu v apríli 2010.
  • V roku 2010 neúspešne kandidoval na primátora Krakova. Získal len kreslo v mestskom zastupiteľstve.
  • V roku 2011 vstúpil do PiS a ešte v ten istý rok bol za túto stranu zvolený do Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu). Mandátu sa vzdal v súvislosti s vlaňajším zvolením za poslanca Európskeho parlamentu.
  • Je ženatý; s manželkou Agátou, ktorá je stredoškolskou učiteľkou nemčiny, má dcéru Kingu.
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Bronislaw Komorowski #Andrzej Duda