Britský premiér bude o referende hovoriť s lídrami EÚ

Britský premiér David Cameron začiatkom budúceho týždňa absolvuje kľúčové rokovania s lídrami Európskej únie, o zotrvaní v ktorej chce vypísať referendum.

25.05.2015 07:09 , aktualizované: 07:19
debata (1)

Cameron v pondelok vo svojom vidieckom sídle Chequers privíta predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a následne sa presunie do Berlína za kancelárkou Angelou Merkelovou. Z nemeckej metropoly zase líder vládnych konzervatívcov, ktorí sa stali jasnými víťazmi nedávnych volieb, priletí do Paríža. Hostiť ho bude prezident Francois Hollande.

Samotný Cameron sa v piatok vyjadril, že jeho cieľom je dať Britom „potrebnú voľbu“ o ďalšej budúcnosti Spojeného kráľovstva v EÚ. Podľa svojich slov očakáva v rokovaniach s lídrami bloku „vzostupy a pády, keďže jeden deň budem počuť, že sa to dá, kým ďalší deň sa niečo nedá“. Za svoj zámer označil dosiahnutie reformy EÚ, aby Briti mali v plebiscite plánovanom na rok 2017 na výber.

Neskôr v tomto týždni navštívi päť európskych metropol, kde má o svojich reformných plánoch rokovať s únijnými špičkami. Cameron chystá navštíviť Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Holandsko a Poľsko.

V referende o zotrvaní Británie v Európskej únii nebudú môcť hlasovať občania väčšiny štátov dvadsaťosmičky žijúci v Británii. Oznámila to v pondelok vláda v Londýne. Britský premiér David Cameron sľúbil usporiadať referendum o zotrvaní Británie v EÚ do konca roku 2017.

Úrad britského premiéra oznámil, že referenda sa budú môcť zúčastniť len tí voliči, ktorí môžu hlasovať v britských parlamentných voľbách. To znamená, že možnosť hlasovať v plebiscite budú mať občania Británie, Írska, Malty, Cypru a ďalších krajín Spoločenstva starší ako 18 rokov a žijúci v Británii. Hlasovať budú môcť aj britskí občania bývajúci menej ako 15 rokov v zahraničí a ďalej členovia hornej komory parlamentu a občania spoločenstva na Gibraltári, ktorý je britskou korunnou kolóniou.

V Británii žije takmer 2,8 milióna občanov ďalších krajín EÚ. Niektorí tvrdia, že by v chystanom referende mali mať možnosť vyjadriť svoje stanovisko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #referendum #David Cameron