Čínski politici v rámci výstrahy pred korupciou navštívili väznicu

Exkurziu do väzenia usporiadali čínske úrady pre desiatky vládnych činiteľov a ich rodinných príslušníkov. Návšteva väzení bola mienená ako "poučné varovanie" pred korupciou, napísal v pondelok podľa agentúry Reuters denník China Daily.

25.05.2015 08:27
debata (8)

Čínsky prezident Si Ťin-pching po svojom nástupe do čela komunistickej strany na konci roka 2012 začal rozsiahle ťaženie proti korupcii a varoval, že neušetrí nikoho, bez ohľadu na to, ako vysoko je postavený. Vyšetrovaniu neušli vysoko postavení vládni činitelia, armádni velitelia ani čelní predstavitelia biznisu.

Vo východočínskej provincii Chu-pej navštívilo 70 predstaviteľov Komunistickej strany Číny a ďalších vysoko postavených činiteľov a ich manželov a manželiek „bývalých činiteľov v mestskej väznici a strávili jeden deň vo väznici ako varovanie“, napísal denník podľa agentúry Reuters.

Súčasťou návštevy bolo stretnutie s bývalými kolegami a šéfmi firiem, ktorí sa kvôli úplatkárstvu a zneužitiu moci ocitli za mrežami, napísal denník. Na stenách väznice boli fotografie z výsluchov, ktoré si návštevníci mohli prezrieť.

China Daily už skôr uviedol, že niektorí členovia čínskych ozbrojených síl neberú boj proti korupcii vážne. Niekoľko armádnych dôstojníkov vyhlásilo, že úplatkárstvo je natoľko rozšírené, že by mohlo podkopať schopnosť Číny viesť vojnu.

Podľa ústredného disciplinárneho výboru mali návštevy väzníc čínskych činiteľov upozorniť, aby si „boli vedomí pochybenia vrátane korupcie“, napísal tiež denník.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína #politici #väznica #výstraha