Súd pridelil obžalovanému Rathovi novú obhajkyňu

Novou obhajkyňou bývalého politika Ratha sa stala Marcela Ondřejová. Rath je obžalovaný z manipulovania verejných zákaziek. Ondřejová by mala súdu oznámiť, či jej niečo bráni v prevzatí celého prípadu.

25.05.2015 11:08
debata

Ako informuje spravodajský portál Českej televízie, v zozname advokátov ex offo (z úradnej moci) na Krajskom súde v Prahe bola Marcela Ondřejová na rade. Poverenie dostala cez dátovú schránku, Rath oznámenia obdržal poštou v piatok.

Bez obhajcu bol David Rath posledný týždeň. So zmenou právneho zástupcu prišiel v čase čítania záverečných rečí. Obhajovať ho mal Michal Pacovský, príbuzný sudcu, ktorý o jeho prípade rozhodoval.

Pacovský obhajobu nakoniec odmietol s tým, že si myslel, že sa malo jednať o iný prípad. Žalobca Petr Jirát a súd považuje postup Rathovej obhajoby za obštrukciu a snahu dostať prípad, ktorý sa prejednáva od augusta 2013, na začiatok.

Súdom prideleného obhajcu môže Rath odmietnuť a vrátiť sa k predchádzajúcim obhajcom Romanovi Jelínkovi a Adamovi Čiernemu, ktorí ho naďalej zastupujú v inom prípade. Obaja už skôr povedali, že sú pripravení sa ku kauze zmanipulovaných zákaziek vrátiť.

Hlavné pojednávanie by malo pokračovať 2. júna záverečnou rečou Rathovej obhajoby. Ak by pridelenému obhajcovi nestačil čas na zoznámenie so spisom, môže súd požiadať o ďalšiu lehotu.

Exposlanec a bývalý hajtman Stredočeského kraja Rath je obžalovaný z ovplyvňovania verejných zákaziek. Údajne bral miliónové úplatky, polícia ho zadržala s krabicou so siedmimi miliónmi českých korún. Rath obžalobu odmieta, podľa neho nebolo možné tendre ovplyvňovať vďaka kontrole úradov. Hrozí mu až 12 rokov väzenia, Jirát mu navrhuje najmenej deväťročný trest a prepadnutie majetku.

debata chyba
Viac na túto tému: #David Rath