V Bulharsku vypukli protesty proti nelegálnej rómskej osade

Napätá situácia panuje v obci Garmen na juhozápade Bulharska v súvislosti s protirómskymi protestami, ktoré trvajú už tretí deň. Informovali o tom médiá, podľa ktorých sa miestne úrady obávajú opakovania sobotňajšieho násilia, pretože v pondelok sa chystajú k protestujúcim pridať aj futbaloví chuligáni.

25.05.2015 16:27
debata (21)

Obyvateľom podľa bulharského štátneho rozhlasu už došla trpezlivosť s miestnou rómskou komunitou, ktorej provizórne mestečko sa postupne rozrastá. Obyvatelia Garmenu sa sťažujú, že s pribúdajúcim počtom Rómov pribúda aj prípadov krádeží a ďalšej drobnej kriminality, vrátane narušovania občianskeho spolužitia.

„Naša trpezlivosť pretiekla,“ píše sa na transparentoch rozhnevaných Garmeňanov. Svojmu starostovi dali týždennú lehotu na zrušenie ilegálneho rómskeho sídliska na okraji obce. Demonštranti pohrozili radikalizáciou protestov, ak ich žiadosť nevyhovie.

Protesty v tejto obci vypukli po sobotňajšej hromadnej bitke, ktorá sa strhla po tom, čo dedinčania jednu rómsku rodinu požiadali, aby trochu stíšila hudbu pri rodinnej oslave. Pri bitke, ktorá kvôli tomu nasledovala, utrpeli traja ľudia čiastočne ťažké zranenia, s ktorými boli prevezení do nemocnice. Osem ľudí ošetrili s ľahkými zraneniami. Deväť účastníkov fyzickej výmeny názorov policajti zadržali.

Od sobotného večera je Garmen pod policajnou ochranou. Úrady sa obávajú možného vystupňovania konfliktu, pretože sa do pondelkového protestu plánujú zapojiť aj radikálni futbaloví fanúšikovia.

„Rómovia sa sem sťahujú z celého Bulharska, kde sú nežiadúci, pretože majú na svedomí mnoho trestných činov. Prečo ich polícia toleruje?“ povedal podráždene jeden z protestujúcich súkromnej televízii bTV.

Stret v Garmene nie je prvým podobným konfliktom v Bulharsku. V roku 2011 smrteľná dopravná nehoda, pri ktorej Rómovia prešli 18-ročného mladíka, vyvolala na juhu krajiny veľké napätie a násilie medzi bulharskou populáciou a rómskou menšinou. Niekoľko domov vtedy ľahlo popolom a polícia zatkla 127 ľudí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Bulharsko #rómska osada