Netanjahu chce rokovať s Palestínou o hraniciach židovských osád

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce obnoviť rozhovory s Palestínčanmi a rokovať s nimi o budúcich hraniciach židovských osád na Západnom brehu Jordánu. Netanjahu to podľa utorkovej izraelskej tlače povedal minulý týždeň šéfke diplomacie Európskej únie Federice Mogheriniovej, ktorá bola v Izraeli na krátkej návšteve.

26.05.2015 10:08
debata (2)

Je to prvá Netanjahuova ponuka na obnovenie dialógu s Palestínčanmi po marcových voľbách, v ktorých jeho strana Likud zvíťazila. Izrael má pravicovo orientovanú vládu, ktorá podporuje osady. Mogheriniová prišla zisťovať, či je nový kabinet ochotný obnoviť mierové rozhovory, a podľa diplomatov dal Netanjahu najavo, že o to záujem. Palestínčania chcú mať svoj štát na Západnom brehu a v Pásme Gazy s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Netanjahuovi ide o hranice veľkých blokov osád, ktoré sú na Západnom brehu a ktoré aj predchádzajúce vlády chceli anektovať za územnú kompenzáciu. Stanovením pevných hraníc by sa tak podľa premiéra vyjasnilo, kde je možné existujúce osady ďalej rozširovať.

Netanjahua znepokojuje plán Bruselu začať presadzovať protiizraelské sankcie v podobe označovania pôvodu tovaru a rozlišovanie medzi Izraelom a osadami.

Netanjahu Mogheriniovej povedal, že súhlasí, aby Palestínčania získali vlastný demilitarizovaný štát. Pritom v predvolebnej kampani a tesne pred volebným dňom v snahe získať čo najviac pravicových voličov vyhlásil, že ak sa stane predsedom vlády, Palestína nevznikne.

Mogheriniová použila prvýkrát formuláciu, že podporuje riešenie, ktoré zaručí existenciu dvoch štátov pre dva národy, čo podľa denníka Haarec znamená, že sa postavila za izraelskú požiadavku uznania Izraela ako štátu Židov.

Netanjahu ju uistil, že chce obnoviť rozhovory s Palestínčanmi čo najskôr. „Je jasné, že niektoré oblasti zostanú pod kontrolou Izraela a že ďalšie budú kontrolovať Palestínčanmi. Môžeme sa pohnúť ďalej a dohodnúť sa, v akých oblastiach je ešte možné stavať, pretože rovnako tieto územia zostanú izraelské,“ povedal šéfke európskej diplomacie Netanjahu.

Denník Haarec k tomu píše, že je to po prvý raz od roku 2009, keď Netanjahu začal svoje súčasné nepretržité pôsobenie na čele vlády, keď ponúka dohodu o veľkosti osád, čo zahŕňa aj koncept zastavenia výstavby mimo dohodnutej územia.

Izrael je za rozširovanie osád všeobecne kritizovaný. V týchto sídliskách žije približne pol milióna Židov a územné rozloženie osád komplikuje vytvorenie celistvej Palestíny. Z hľadiska medzinárodného práva sú osady nelegálne. Nemenovaný palestínsky diplomat listu Haarec povedal, že Netanjahu len ustupuje veľkému zahraničnému tlaku. Minulé návrhy, ktoré boli pre Palestínčanov ešte prijateľné, nikdy neprijal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovské osady #Palestína #Benjamin Netanjahu