Cameron presviedča úniu. Čo získa?

Rozbehne sa po Európe, aby sa s ňou porozprával. Britský premiér David Cameron plánuje v najbližších dňoch navštíviť Dánsko, Holandsko, Francúzsko, Poľsko a Nemecko.

26.05.2015 10:16
David Cameron Foto: ,
Britský predseda vlády David Cameron.
debata (2)

Už v pondelok sa stretol v Londýne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Samozrejme, všetci chcú vedieť, ako to vyzerá s plánmi Camerona na referendum o pokračujúcom členstve Británie v únii.

Minulý týždeň na summite Východného partnerstva v Rige premiér priznal, že nie je v únii najmilovanejšou osobou. Cameron, ktorý začiatkom mája vyhral parlamentné voľby, opäť naznačil, že nevie, či bude robiť kampaň za zotrvanie jeho krajiny v únii. "Vždy som hovoril, že keď nedostanem, čo si myslím, že potrebujem, nič nemôžem vylúčiť,“ citovala Camerona agentúra AP.

Premiér neprestajne hovorí o reforme únie, okresaní byrokracie, a najmä o zmenách týkajúcich sa migrácie pracovníkov v rámci EÚ. Británia už sprísňuje možnosti čerpania sociálnych dávok pre občanov únie. Viaceré krajiny, vrátane Slovenska, však upozorňujú, že takéto opatrenia nesmú ohroziť voľný pohyb osôb.

Premiérov úrad uviedol, že Cameronovo európske turné nemá slúžiť len na to, aby oboznámil partnerov s požiadavkami. Vraj ide skôr o to, aby hľadal, čo ich spája. "Návštevy sú o tom, že predseda vlády vysvetľuje, ako si obyvatelia Británie vybrali rokovania o našich vzťahoch s Európou a že strana, ktorá sa chce úplne stiahnuť, získala viac ako 10 percent hlasov,“ uviedla Downing Street 10, pripomínajúc výsledok euroskeptickej UKIP z parlamentných volieb začiatkom mája. Referendum o zotrvaní Británie v únii sa má konať do konca roku 2017. Nie je však vylúčené, že Cameron sa preň rozhodne aj oveľa skôr.

Brexit, ako sa nazýva scenár vystúpenia Británie z únie, však nie je úplne pravdepodobný. Väčšina prieskumov naznačuje, že Briti chcú v únii zostať. Najmä, ak by sa Cameronovi podarilo vyrokovať s Bruselom priaznivé podmienky ďalšieho členstva. "Celá ekonomická sféra v Británii je proti Brexitu. A na Britov platia argumenty biznisu. Aj samotný vládny audit vzťahov Londýna s úniou ukazuje, že členstvo je výhodné,“ povedal pre Pravdu Vladimír Bartovic z pražského inštitútu Europeum.

"Stopercentne je pre Britániu dôležitou témou migrácia a voľný pohyb pracovných síl. Londýn by mohol získať zo strany eurokomisie zhovievavejší prístup pri posudzovaní toho, čo je porušením a čo nie je porušením európskeho práva,“ myslí si Bartovic. Britská vláda už oznámila, že v referende o únii nebudú môcť hlasovať občania EÚ žijúci v krajine. Tento postup sa stretol s kritikou a zároveň opozičné strany žiadajú, aby šancu vyjadriť sa dostali aj 16– a 17-roční voliči.

Očakáva sa, že viac o legislatíve týkajúcej sa referenda povie zajtra v tradičnej reči pred parlamentom kráľovná Alžbeta II., ktorá predstaví plány novej vlády.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #David Cameron #Brexit