Duda vyhral, Komorowski vybuchol

Donedávna jasný favoriti nakoniec pohorel. Zvíťazil vyzývateľ, ktorému sa pred niekoľkými týždňami nepripisovala šanca uspieť. Bronislaw Komorowski neobhájil funkciu poľského prezidenta. Nahradí ho Andrzej Duda.

26.05.2015 10:22
Andrzej Duda, Duda, poľsko, prezident Foto: ,
Andrzej Duda, ktorý vyhral prezidentské voľby oslavoval s manželkou Agatou a dcérou Kingou.
debata (11)

V druhom kole volieb získal 52,5 percenta hlasov, doterajšiu hlavu štátu podporilo 47,5 percenta voličov.

Ešte začiatkom marca vyzerali nádeje dvoch hlavných prezidentských kandidátov opačne. „Za Komorowského by hlasovalo 46 percent opýtaných, k Dudovi sa priklonilo 26 percent oslovených,“ informovala vtedy stanica TVN24 o prieskume verejnej mienky.

Prvé kolo volieb, ktoré sa uskutočnilo 10. mája, ukázalo, že veľa Poliakov začína uvažovať inak. Duda postúpil do finále s najväčším ziskom hlasom. Cesta k znovuzvoleniu sa zrazu stala pre Komorowského drámou. S prehrou v závere – ako je už známe.

Oslávenec s triumfom

Duda kandidoval za opozičnú stranu Právo a spravodlivosť. Komorowského podporovala vládnuca Občianska platforma. Duda je od neho mladší takmer o dvadsať rokov. V polovici tohto mesiaca oslávil 43. narodeniny.

O novom prezidentovi je známe, že sa mu nepozdáva úvaha o zavedení eura. V predvolebnej kampani to potvrdil, keď prišiel do pohraničnej oblasti na severe Slovenska. Urobil dva porovnávacie nákupy potravín, aby ukázal, že v Poľsku sú lacnejšie ceny. „Na Slovensku ma to vyšlo 13,29 eura, čo je približne 54 zlotých. V Milowke som zaplatil 37 zlotých,“ citoval Dudu pred dvoma mesiacmi portál Onet. Do nákupného vozíka si vložil základné potraviny.

Nový prezident (na rozdiel od Komorowského) považuje euro za nepriateľa. Je presvedčený, že zavedenie spoločnej európskej meny by viedlo k zdražovaniu v obchodoch. „Za pravdu by mi dali možno až tri štvrtiny Poliakov,“ pripomenul Dudov výrok portál Gazeta. „V súčasnej situácii si neviem predstaviť fungovanie eura v našej krajine,“ dodal.

Duda je konzervatívec, katolík, ktorý hovorieva, že je proti potratom a rovnako odmieta sobáše homosexuálnych párov. Už v prvom kole volieb bodoval hlavne vo východných častiach Poľska, kde žije väčšina ľudí s konzervatívnym zmýšľaním.

Neovládol Krakov

Prvý pokus Dudu získať volenú funkciu dopadol neúspešne, keď sa v roku 2010 chcel stať starostom v rodnom Krakove. Voličov presvedčil o rok neskôr ako kandidát v parlamentných voľbách. Vlani si ich získal znovu, keď ho zvolili za europoslanca. „O Dudovi sa dá v stručnosti uviesť, že má dobré vzdelanie, lebo vyštudoval právo na univerzite v Krakove a je čerstvým hráčom na politickej scéne,“ poznamenal pre Pravdu poľský analytik Konrad Hyžy.

Duda dokázal obsadiť dve spomenuté poslanecké kreslá, ale oveľa ťažšie to vyzeralo, keď ho strana Právo a spravodlivosť navrhla za prezidentského kandidáta. Ako hlavný súper proti nemu stál Komorowski (nestraník ako prezident, predtým člen Občianskej platformy).

Lenže obhajca funkcie hlavy štátu zjavne podcenil predvolebnú kampaň. Podľa mnohých názorov ju viedol vlažne. Navyše do politickej arény vstúpil bývalý rockový hudobník Pawel Kukiz. Oslovil ľudí, ktorí sú unavení z tradičnej politiky. V prvom kole volieb dokonca získal pätinu hlasov. Donedávna sebaistý Komorowski sa ocitol na tenkom ľade.

Tento politik, ktorý bude mať v júni 63 rokov, je v očiach mnohých voličov stále spájaný s Občianskou platformou. „Dudovi zabezpečili víťazstvo masy Poliakov, ktorí majú dosť štýlu vládnutia tejto strany. Vyhral ani nie tak vďaka svojej rečníckej šikovnosti, ale skôr preto, že Občianska platforma neriešila problémy spoločnosti,“ nazdáva sa Hyžy.

Dodal, že Duda našiel ohlas medzi voličmi, ako očakával: „Hovoril o spolupatričnosti a o solidarite, čím oslovil Poliakov, ktorí nie sú spokojní so súčasnou hospodárskou situáciou.“

Keďže Kukiza, ktorý sa umiestnil v prvom kole na nepostupovom treťom mieste, podporilo až 20 percent voličov, bolo dôležité, ku komu sa títo Poliaci priklonia vo finále. Vysvitlo, že väčšinu zlákal k sebe víťaz volieb.

„Dudovi dalo svoj hlas 60 percent voličov Kukizu, Komorowskému 40 percent,“ napísal server Wiadomosci, ktorý sa opiera o čerstvý prieskum. Portál tiež podotkol, že medzi jednotlivými vrstvami obyvateľstva Komorowski uspel iba u ľudí s vysokoškolským vzdelaním a v prípade vekových skupín predbehol Dudu len medzi 30-ročnými až 39-ročnými voličmi.

Porazený Bronislaw Komorowski so svojou ženou... Foto: SITA/AP, Alik Keplicz
Komorowski, Bronislaw Komorowski Porazený Bronislaw Komorowski so svojou ženou Annou.

Povzbudená opozícia

Strana Právo a spravodlivosť zacítila po triumfe Dudu ďalšiu šancu. Povzbudená jeho úspechom sa pasuje za hlavného favorita jesenných parlamentných volieb. Verí, že tak, ako sa darilo jej prezidentskému kandidátovi, podobne to bude vyzerať znovu o niekoľko mesiacov.

„Teraz sa nám otvára cesta k víťazstvu v parlamentných voľbách. Politický génius Jaroslaw Kaczyński sa postaral o to, že prezidentom sa stal Duda. Kaczyński bude predsedom vlády,“ povedala opozičná poslankyňa Beata Szydlová pre stanicu RMF FM.

Kaczyński, líder konzervatívcov, už viedol vládu. Premiérom bol v období od júla 2006 do novembra 2007. Mimochodom, výhra Dudu môže pre neho znamenať pocit politickej odplaty Komorowskému.

Kaczyński bol totiž jeho volebným súperom po smrti svojho dvojčaťa Lecha (niekdajšieho prezidenta, ktorý v roku 2010 zahynul pri leteckom nešťastí). Komorowski nad ním zvíťazil v druhom kole volieb s náskokom šiestich percent odovzdaných hlasov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezidentské voľby #Bronislaw Komorowski #Andrzej Duda