Právo a spravodlivosť sa ponesie na Dudovej víťaznej vlne

"Zahraničná politika sa úplne nezmení. Iná však bude rétorika. Bude ostrejšia,“ povedal v súvislosti s výhrou Andrzeja Dudu v poľských prezidentských voľbách expert na strednú Európu Vít Dostál. Podľa odborníka z Asociácie pre medzinárodné otázky bude Duda a jeho strana Právo a spravodlivosť hľadať vo visegrádskej štvorke spojencov. "Otázkou je, či nejakých nájdu,“ uviedol pre Pravdu Dostál.

26.05.2015 14:10
debata (5)
Vít Dostál.
Vít Dostál, Dostál Vít Dostál.

Nový poľský prezident Andrzej Duda (43) je pomerne mladý a nie úplne skúsený. Ako jeho pôsobenie ovplyvní zahraničnú politiku krajiny?
O charaktere pôsobenia Dudu v úrade rozhodnú parlamentné voľby na jeseň. Ak vyhrá jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS), tak on sa dobrovoľne stiahne do úzadia. Hral by podobnú úlohu ako Bronislaw Komorowski s vládou Občianskej platformy. V prípade, že vyhrá platforma, alebo vytvorí koalíciu proti PiS, tak Duda bude klásť väčší dôraz aj na zahraničnú politiku.

Platí však, čo hovoríte. Duda je pomerne neskúsený. Podľa toho, čo som zaznamenal, do svojho tímu si berie odborníkov na zahraničnú a európsku politiku. Takže sa zdá, že si je svojho určitého hendikepu vedomý.

Prezident Duda zhorší vzťahy Poľska s Nemeckom. Takto to vnímajú mnohí odborníci. Súhlasíte týmto hodnotením?
Nepredpokladám, že bezprostredne dôjde k zmene kvality vzťahov Varšavy s Berlínom. PiS a Duda sú však kritickí k líderstvu Nemecka v Európe. Aj k prehlbovaniu integrácie EÚ. Vzťahy by preto mohli byť problematickejšie a otázkou bude, či sa objavia aj nejaké ostrejšie výroky na adresu Nemecka. Vo všeobecnosti si myslím, že zahraničná politika sa úplne nezmení. Iná však bude rétorika. Bude ostrejšia.

Ako sa bude správať k Rusku?
Poľská pozícia už ťažko môže byť tvrdšia. V prvom rade to však rieši vláda a ministerstvo zahraničných vecí. A už Komorowski bol pomerne ostrý smerom k Rusku. Duda možno bude rétoricky výraznejší, ale politika bude viac-menej tá istá.

Duda a PiS sú skôr euroskeptickejší. Môže to mať vplyv na debatu o britskej pozícii v EÚ? Môže v tomto nájsť premiér David Cameron vo Varšave spojenca, alebo skôr nie, keďže Londýn hovorí o obmedzení imigrácie v únii? Pre Poľsko je to, samozrejme, zásadná téma, lebo má v Británii mnoho pracujúcich občanov.
Ochrana voľného pohybu osôb bude podstatná pre Dudu aj PiS. Je to pre Poľsko veľmi dôležité. Na druhej strane tlak na reformu únie z Varšavy s možnou vládou PiS príde. Uvidíme, či to bude Duda zdôrazňovať už teraz. Alebo počká na novú vládu.

Ako som však povedal, nevyzerá to tak, že by sa Londýn a Varšava vedeli príliš dohodnúť na tom, čo je potrebné v EÚ zmeniť.

Čo znamená Dudovo víťazstvo pre visegrádsku štvorku?
Nevnímam to tak, že by nová situácia príliš ovplyvnila visegrádsku štvorku. Duda a PiS sa budú obzerať vo V4 po spojencoch. Uvidíme, či nejakých nájdu. Ale keď vidia, že na západe a východe ich nemajú, tak logicky budú hľadať kamarátov na severe a juhu.

V prvom rade v Pobaltí a potom aj vo visegrádskej štvorke. Otázne je, či V4 môže naplniť ich megalomanské očakávania, ktoré od poľskej pravice počujeme.

Aké sú tieto očakávania?
Znejú hlasy, že Poľsko má byť lídrom strednej a východnej Európy, aby sa región postavil dominancii západnej Európy. Chce to však ešte niekto okrem PiS? Česká aj slovenská vláda sa skôr pozerajú na to, čo si myslí Nemecko.

Tieto rozličné pohľady by mohli vniesť do V4 istú novú dynamiku, ale nepredpokladám, že by to zmenilo povahu visegrádskej štvorky. Trocha neznámou môže byť vzťah s Maďarskom. V tomto prípade to ešte bude asi zaujímavé.

Prečo?
Momentálne sa v Poľsku nadáva na politiku premiéra Viktora Orbána smerom k Rusku. PiS však veľmi pozorne sledovala, ako sa mu podarilo skonsolidovať moc. A na základe čoho. PiS má blízko k zásahom štátu do ekonomiky a k národno-konzervatívnemu programu Orbána.

Predpokladám, že v tomto Budapešť bude inšpiráciou, hoci v zahraničnej politike, najmä v súvislosti s Ruskom, bude ďalej znieť smerom k Maďarsku kritika.

Nakoľko je Dudovo víťazstvo v hlasovaní o prezidentovi cestou k výhre Práva a spravodlivosti v jesenných voľbách a cestou k vláde?
Dudova výhra je cestou pre PiS k vládnutiu v Poľsku. Právo a spravodlivosť sa môže na tejto víťaznej vlne zviezť. Bude, samozrejme, veľa závisieť od toho, na akú kampaň PiS staví. Či nasadí nepopulárne osobnosti a kontroverzné témy. Je možné, že šéf PiS Jaroslaw Kaczynski bude v kampani schovaný. Tak, ako to bolo počas prezidentských volieb.

V konzervatívnych médiách sa objavoval, ale inak nebol Kaczynski príliš viditeľný. Uvidíme, aké posolstvo si PiS vyberie a kto ho prednesie. Pokiaľ to však Právo a spravodlivosť nepokazí, môže strana na víťaznej Dudovej vlne vyhrať aj parlamentné voľby. Uvidíme však, či to bude PiS stačiť, aby vytvorila funkčnú koalíciu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezident #Andrzej Duda