Irak ohlásil začiatok ofenzívy proti Islamskému štátu

Iracká armáda začala protiofenzívu proti radikálom z Islamského štátu (IS) v západnej provincii Anbar, kde radikáli ovládli aj stredisko Ramádí. Oznámila to v utorok iracká televízia.

26.05.2015 11:37 , aktualizované: 18:51
debata (3)

Podľa nej vojakov podporia oddiely šiitských aj sunnitských milícií. IŠ dobyl 15. mája Ramádí a iracká armáda kritizovali za ústup, ku ktorému sa rozhodla, hoci mala početnú prevahu.

Ramádí leží asi 100 kilometrov západne od Bagdadu a armáda po stiahnutí zaujala spolu so šiitskymi milíciami pozície východne od neho.

Hovorca šiitských milícií Ahmad Asadí na tlačovej konferencii povedal, že operácia nepotrvá dlho a že vojsko a milície obkľúčili Ramádí z troch strán. Armáda vraj použije nový typ zbraní a „nepriateľ bude prekvapený“. Operácia nesie krycí názov Labajk já Husajn, teda Slúžime ti, Husajn. Ide o odkaz na imáma Husajna uctievaného komunitou šiitov.

IŠ kontroluje väčšinu územia rozsiahlej provincie Anbar. Armáda chce postupovať z juhu susednej provincie Saláhaddín smerom do Anbaru. „Cieľom je oslobodiť oblasti priliehajúce k Saláhaddínu a izolovať zvyšok provincie,“ povedal Asadí.

Irackí predstavitelia vrátane premiéra Hajdara Abádího kritiku za zlý postup pri strate Ramádí odmietli s tým, že vojsku chýba potrebná bojová technika. IŠ vraj navyše používa brutálne metódy a zabíja ľudí po desiatkach náložami umiestnenými do ťažkých vozidiel.

Sýrske letectvo podľa sýrskej štátnej agentúry SANA tvrdo udrelo na bojovníkov IŠ priamo v ich bašte v meste Rakka na severe Sýrie. Agentúra Reuters však upozorňuje, že informáciu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu sleduje z Londýna, podnikli na rovnaké miesto nálet už v pondelok lietadlá USA a ich spojencov.

V Sýrii v utorok prestali vysielať vládne satelitné televízne stanice. Príčina zatiaľ nie je jasná, je len zrejmé, že signál bol prerušený a spravodajská stanica začala vysielať na kanáli určenom dramatickým reláciám. Sýrska agentúra SANA prerušenie signálu vysvetlila zásahom „znepriatelených krajín, ktoré chcú umlčať hlas pravdy“. Vinníkov agentúra nemenovala. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý bojuje proti opozícii štyri roky, má veľké kritiky na Západe aj medzi niektorými štátmi z oblasti Perzského zálivu. IS bojuje tiež v Sýrii a minulý týždeň obsadil historické mesto Palmýra vo středosyrské provincii Homs. Armáda v pondelok nasadila do boja o Palmýru letectvo, ktoré bombardovalo pozície radikálov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Ramádí #ofenzíva