Na predvolebnom mítingu v Turecku postrelili opozičnú kandidátku

Kandidátka tureckej opozičnej strany bola zranená pri streľbe na stretnutí so svojimi stúpencami v rámci predvolebnej kampane. Parlamentné voľby sa budú v Turecku konať 7. júna a utorkový incident je už tretí útok na uchádzačov o parlamentné kreslo v juhotureckej Adane.

26.05.2015 11:49
debata

Právnička Elif Doganová Türkmenová bola so strelnou ranou do kolena hospitalizovaná. Adanský guvernér Mustafa Büyük vyhlásil, že útok nebol motivovaný politicky, pretože strelcom bol jeden z Türkmenovej bývalých klientov. Doganová Türkmenová kandiduje za Ľudovú republikánsku stranu (CHP).

Minulý týždeň bol v Adane dobodaný na predvolebnom zhromaždení kandidát vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a začiatkom mája bolo pri bombových útokoch zranených šesť ľudí. Terčom útokov bolo sídla miestnej kurdskej strany.

Väčšinu v parlamente má teraz AKP, podľa prieskumov o ňu môže vo voľbách prísť. Teraz by ju volilo 41 percent ľudí a na ďalších miestach by skončila CHP s 26 percentami hlasov a nacionalistická Strana národnej akcie (MHP) s 18 percentami.

AKP je jasným favoritom volieb. Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý stranu do vlaňajška viedol, chce v krajine zaviesť prezidentský systém a výrazne posilniť právomoci hlavy štátu. K tomu by potreboval, aby AKP získala v parlamente dvojtretinovú väčšinu hlasov, ktorá by jej umožnila presadiť zmeny ústavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #streľba #opozícia #kandidátka #predvolebný míting