Vatikán: Írske referendum je porážkou cirkvi

Vedenie katolíckej cirkvi považuje výsledok piatkového írskeho referenda o umožnení sobášov bez ohľadu na pohlavie za porážku, ktorá odzrkadľuje odstup medzi cirkvou a modernou spoločnosťou.

26.05.2015 11:53
debata (98)

Podľa vatikánskeho denníka Osservatore Romano predstavuje situácia „veľkú výzvu“. Podľa jeho tvrdení bol rozdiel medzi táborom Írov hlasujúcich kladne a odporcami umožnenia sobášov pre všetkých „príliš veľký na iné zhodnotenie ako porážka“.

Denník taktiež poukazuje na vysokú volebnú účasť, všíma si ju najmä medzi mladými ľuďmi. Nespokojnosť s výsledkami uviedla aj írska katolícka cirkev, ktorej povesť tvrdo poznačili informácie o zneužívaní mladistvých duchovnými.

Teraz preto zvažuje zmenu prístupu a komunikácie. Samotný pápež, ktorý v minulosti zaujal k homosexuálom ústretový postoj, sa k írskemu plebiscitu zatiaľ nevyjadril.

Íri v piatkovom prelomovom referende podľa očakávaní odsúhlasili uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. Oficiálne výsledky hovoria o viac ako 62-percentnej podpore pre návrh ústavnej zmeny, proti hlasovalo 38 percent.

Naplnili sa aj očakávania o vysokej účasti. Svoje právo spomedzi viac ako troch miliónov voličov v tradične katolíckej krajine využilo viac ako 60 percent z nich. Homosexualita bola v Írsku ešte pred začiatkom 90. rokov trestne stíhateľná a rozvody sa stali súčasťou právneho poriadku v roku 1995 po tesnom referende.

Hlasovať vtedy prišlo 62 percent oprávnených voličov. Svojvoľné umelé prerušenie tehotenstva však zostáva v Írsku mimo zákona.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Vatikán #referendum #sobáše homosexuálov