Počet obetí horúčav v Indii stúpa, zomrelo najmenej 500 ľudí

Viac ako 500 ľudí už podľahlo vlne horúčav, ktorá sužuje juhovýchod Indie. Vyplýva to z novej oficiálnej bilancie, ktorá zahŕňa potvrdené obete horúceho počasia z pondelka.

26.05.2015 12:17
debata

Neoficiálne správy hovoria až o tisícke mŕtvych. Teploty v najviac postihnutých štátoch Ándhrapradéš a Telangana sa blížia k 50 stupňom Celzia, napísala v utorok agentúra AFP.

Úrady v najhoršie postihnutých štátoch uviedli, že do nedele podľahlo horúčavám 432 osôb, v Ándhrapradéši 246 a v Telangane 186 ľudí. Počas pondelka potom v štáte Ándhrapradéš zomrelo v dôsledku horúčavy ďalších 45 ľudí a v Telangane 40 obyvateľov. Celkový počet obetí za posledných šesť dní dosiahol 517, napísal denník India Today.

Podľa indických úradov sú horúcim počasím najviac ohrození stavební robotníci, starší ľudia a bezdomovci. Meteorológovia varovali, že horúčavy pravdepodobne potrvajú ešte niekoľko dní. Zmierniť by sa mali s príchodom monzúnu, ktorý je v oblasti podľa meteorológov očakávaný v nedeľu 31. mája.

Mestá v štátoch Ándhrapradéš a Telangana vyzerajú v posledných dňoch opustene, ľudia sa ukrývajú vo svojich domovoch pred slnkom. V Hyderabade po zvyčajne preplnených uliciach prechádza len málo áut.

Úrady ľuďom radia, aby pili veľa vody, nevychádzali hlavne počas poludnia von, chránili sa slnečníkmi a pokrývkami hlavy a nosili voľné bavlnené oblečenie. „Radíme ľuďom, aby medzi 10:00 a 16:00 nechodili do práce. Tiež sme otvorili na rôznych miestach hlavne v mestských oblastiach centra, kde sa rozdáva voda a cmar,“ uviedlo oddelenie pre riešenie prírodných katastrof v štáte Ándhrapradéš.

Vláda v tomto štáte takisto zrušila dovolenku pre všetkých lekárov vzhľadom k tomu, že nemocnice sú zaplavené ľuďmi s úpalom. Rodiny ľudí, ktorí podľahnú horúčave, dostanú od štátu odškodné 100 000 rupií.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #India