Rakúsky školák chcel bojovať s islamistami, súd ho poslal do väzenia

Štrnásťročnému Rakúšanovi tureckého pôvodu krajinský súd v Sankt Pöltene na severe Rakúska vymeral dvojročný trest väzenia, z toho osem mesiacov nepodmienečne.

26.05.2015 13:03 , aktualizované: 17:40
rakúsko, súd, islamista Foto: ,
Mladík, ktorý si na súde skrýval tvár, sa priznal, že sa chcel pridať k džihádistom.
debata (4)

Súd usvedčil chlapca z teroristického spolčenia a navádzania na vykonanie teroristického činu, informovala agentúra APA.

Školák, ktorý bude mať čoskoro 15 rokov, podľa obhajcu Rudolfa Mayera svoju vinu priznal a pripustil, že podľahol mašinérii propagandy.

Plánoval útok na stanicu Westbahnhof

Mladý Rakúšan sa údajne chcel pripojiť k džihádistom v Sýrii a ešte predtým plánoval útok na viedenskú stanici Westbahnhof a za tým účelom si na internete vyhľadal návod na zostrojenie bomby. Kontakt so sprostredkovateľmi organizácie Islamský štát (IS) vo Viedni nadviazal na jeseň roku 2014.

Plány boli nakoniec zmarené vďaka upozorneniu špeciálnej školy, ktorú chlapec narodený v Istanbule navštevoval. Jeho radikalizácia bola nápadná škole i matke. Svoje plány potom prezradil pri výsluchu.

Súd sa priklonil k miernejšiemu trestu

Mladík si už päť mesiacov odsedel vo väzbe, takže podľa dnešného rozsudku by mal za mrežami stráviť ešte tri mesiace. Vzhľadom na vek mu hrozilo nanajvýš päťročné väzenie. Proces sa s ohľadom na nízky vek obžalovaného konal s vylúčením verejnosti. V Rakúsku existuje trestná zodpovednosť od 14 rokov. Obhajoba sa podľa APA vzdala práva na odvolanie a prokuratúra si vzala tri dni na rozmyslenie. Rozsudok teda ešte nie je právoplatný.

Priťažujúcou okolnosťou pri zvažovaní výšky trestu bol stret hneď dvoch deliktov, uviedol sudca Markus Grünberger. Poľahčujúce naopak bolo priznanie obžalovaného a doteraz riadny život neplnoletého. Súd sa nakoniec priklonil k skôr miernejšiemu trestu.

Sudca chlapcovi kládol na srdce, aby sa v najbližších troch rokoch správal dobre, spolupracoval s prideleným sociálnym kurátorom a podrobil sa psychoterapii. To všetko má bez vyzvania doložiť vždy každé tri mesiace. Ak jedna z týchto podmienok nebude splnená, nezostane len pri osemmesačnom treste, upozornil sudca.

Oslobodzujúci rozsudok padol v prípade 16-ročného dievčaťa

Oslobodzujúcim rozsudkom vyvrcholil aj proces s 16-ročným dievčaťom, ktoré bolo tiež podozrivé zo zámeru pripojiť sa k Islamskému štátu, a tým sa podieľať na teroristickom spolčení. Súd však podľa APA nenašiel dôkazy pre to, že by dievča vedome podporovalo ciele IS. To isté platí aj o jej 18-ročnom priateľovi, ktorý s ňou už bol podľa islamského práva zasnúbený.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #väzenie #teroristický čin #trestná zodpovednosť