V Iráne sa začal proces s reportérom denníka Washington Post

V utorok sa v Teheráne začal proces s americko-iránskym reportérom amerického denníka The Washington Post, 39-ročným Jasonom Rezaianom, ktorý bol viac ako 10 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, uviedla iránska agentúra IRNA.

26.05.2015 15:29
Jason Rezaian, novinár, reportér, irán Foto: ,
Jason Rezaian.
debata (1)

Proces sa koná pred revolučným tribunálom, čo je špeciálny súd zaoberajúci sa politickými prípadmi týkajúcimi sa národnej bezpečnosti. Koná sa však za zatvorenými dverami, čo je podľa Rezaianovho brata znak toho, že proti nemu neexistujú žiadne dôkazy.

Novinár je obvinený zo „špionáže pre nepriateľskú vládu USA a propagandu proti islamskej republike“, za čo by ho mohli odsúdiť na šesť rokov väzenia.

Rezaiana, jeho iránsku manželku a dvoch fotografov zatkli v júli 2014 v Teheráne, vo väzbe zostal len Reazaian, ktorý väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch a ktorý má iránske aj americké občianstvo, čo však Irán neuznáva.

USA vrátane prezidenta Baracka Obamu opakovane žiadali o prepustenie novinára, ktorý od roku 2012 pracoval pre Washington Post, čo iránska strana odmietla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #súdny proces #The Washington Post #novinár