Pracovníci viedenského letiska pašovali utečencov

Pracovníci niekoľkých bezpečnostných agentúr pôsobiacich na viedenskom medzinárodnom letisku za úplatok prevádzali utečencov cez kontrolné stanovisko a umožnili im tak dostať sa na lety do Spojených štátov a Británie.

26.05.2015 16:43
debata (4)

V prípade, ktorým sa rakúske vyšetrovacie orgány zaoberajú už tri mesiace, je doteraz 13 podozrivých, informovala agentúra APA.

Štátne zastupiteľstvo v Korneuburgu pracovníkov bezpečnostných agentúr podozrieva z profesionálneho pašovania ľudí v rámci zločineckej organizácie, povedal hovorca zastupiteľstva Friedrich Köhl. Vyšetrovatelia vedia o pašovaní najmenej desiatich ľudí vlani na jeseň. Vo väzbe sú zatiaľ dvaja podozriví, na šesť ďalších bol vydaný zatykač.

Podozriví si brali za prenesenie ilegálnych pasažierov cez bezpečnostné kontroly údajne 7 000 až 9 000 eur na osobu. Umožňovalo im to ich služobné postavenie, vysvetlil Köhl. Utečenci podľa neho pochádzali väčšinou zo Srí Lanky.

Jedna z bezpečnostných agentúr, rakúska pobočka britskej G4S, v utorok na prípad reagovala vyhlásením. Súčasťou pašeráckej skupiny vraj bol „jeden jediný“ jej zamestnanec a ten bol „okamžite na hodinu prepustený“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Viedeň #utečenci #pašovanie ľudí