Česká vláda prežila hlasovanie o nedôvere

Iba 47 poslancov z potrebných 101 podporilo návrh na vyslovenie nedôvery českej vláde. Proti návrhu bolo 105 poslancov.

26.05.2015 17:58 , aktualizované: 22:00
Babiš, ÚPN, ŠtB Foto: ,
Podľa opozície vláda nehlasovaním za ukončenie daňového zvýhodnenia biopalív vyhovela vicepremiérovi a ministrovi financií Andrejovi Babišovi a dopustila sa korupcie.
debata (16)

Informuje o tom portál českej televízie ČT24. Mimoriadnu schôdzu parlamentu iniciovali zástupcovia opozičných strán TOP 09, ODS a hnutia Úsvit.

Vládna koalícia pozostávajúca zo sociálnych demokratov (ČSSD), hnutia ANO a ľudovcov však hlasovanie prežila, keďže pre pád vlády sa vyslovila iba časť opozície, pritom aj z jej radov boli niektorí poslanci ospravedlnení. Komunisti (32 prítomných poslancov) sa hlasovania zdržali a poslanci, ktorí vystúpili z Úsvitu, opustili rokovaciu sálu. Celkovo na schôdzi chýbalo štrnásť poslancov.

Vysloviť vláde nedôveru chcela trojica opozičných strán pre hlasovanie o podpore biopalív. Pri ňom hnutie ANO napriek svojim predchádzajúcim vyhláseniam nehlasovalo za ukončenie ich daňového zvýhodnenia. Podľa opozície tak vláda vyhovela vicepremiérovi a ministrovi financií Andrejovi Babišovi (ANO) a dopustila sa korupcie. Babiš je majiteľom spoločnosti Agrofert, ktorá sa na výrobe biopalív významne podieľa.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hlasovanie o nedôvere