AI: Hamas sa počas vojny s Izraelom dopúšťal vojnových zločinov

Militantné palestínske hnutie Hamas sa počas minuloročnej letnej vojny s Izraelom v Pásme Gazy dopúšťalo vojnových zločinov voči palestínskym civilistom. Obvinenie v stredu vo svojej najnovšej správe vzniesla ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

27.05.2015 09:31
Palestína, Gaza Foto: ,
Počas minuloročnej vojny s Izraelom sa podľa Amnesty International dopúšťal militantný Hamas vojnových zločinov na civilistoch.
debata (11)

Militanti z Hamasu majú podľa nej na svedomí únosy, mučenie aj zabíjanie Palestínčanov obvinených zo spolupráce s Izraelom. Bezpečnostné sily Hamasu mali podľa AI voľnú ruku „na vykonávanie hrozivých skutkov, z ktorých mnohé sa rovnajú vojnovým zločinom“. „Účelom bola pomsta a šírenie strachu v Pásme Gazy,“ píše sa v správe. Hamas, ktorý kontroluje Pásmo Gazy, sa k týmto tvrdeniam zatiaľ nevyjadril.

AI má informácie, že militanti zastrelili najmenej 23 Palestínčanov, desiatky ďalších zadržali a mučili. Išlo buď o politických rivalov, členov súperiaceho hnutia Fatah alebo osoby obvinené z kolaborácie s Izraelom. „Počas najšokujúcejšieho incidentu v auguste 2014 bezpečnostné sily Hamásu verejne popravili šesť mužov pred mešitou al-Umárí pred stovkami divákov vrátane detí,“ uvádza AI. Mužov údajne odsúdil na trest smrti „revolučný súd ako kolaborantov“. AI podotýka, že tieto súdy boli nespravodlivé.

Konflikt, ktorý trval 50 dní, ukončilo v auguste 2014 prímerie. O život prišlo viac než 2100 Palestínčanov, väčšinou civilistov a 73 Izraelčanov vrátane šiestich civilistov. Zničených bolo vyše 16 000 domov. Vo svojej predchádzajúce správe, ktorá bola zverejnená v marci, AI kritizovala aj Izrael a taktiež ho obvinila z vojnových zločinov. Zločinmi v Pásme Gazy počas letnej vojny sa zaoberá aj Medzinárodný trestný súd, ktorého členom sa Palestínčania nedávno stali.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #vojnové zločiny #Amnesty International