Boje v Jemene si vyžiadali najmenej 40 životov

Vojenské lietadlá arabských krajín v utorok bombardovali ciele v jemenskej metropole Saná, pri hranici so Saudskou Arábiou a vojenskú základňu v prístave Hudajdá. Podľa agentúr prišlo o život viac ako 40 ľudí.

27.05.2015 13:36
debata (2)

Najviac obetí je hlásených zo severu krajiny, od hranice so Saudskou Arábiou. Letecké bomby tam zasiahli oblasť, z ktorej šíitski povstalci útočia na saudskoarabskú armádu. Podľa neoverených informácií svedkov bomby zasiahli miesto obývané civilistami a 30 ľudí zabili.

V Saná sa nálety zamerali na vojenské objekty používané jednotkami vernými bývalému prezidentovi Alímu Abdalláh Sálihovi. Táto časť vojska bojuje v konflikte na strane šiitov. Útoky v Saná si vyžiadali 15 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených.

V západojemenskej provincii Hudajdá letecká aliancia zaútočila na základňu námorníctva. Bol pri tom zničený prístav a dve vojenské lode. Prístav Hudajdá ovládajú šiiti, proti ktorým arabská koalícia spolu s oddielmi vernými prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansourovi Hádímu bojuje.

„Lietadlá a vojenské lode bombardovali námornú základňu. Jej veľká časť je zničená a zasiahli dve vojenské lode a jedna z nich sa prevrátila. Budovy základne ostreľovali posádky bojových člnov,“ povedal telefonicky z miesta zástupcu mesta.

Boje v Jemene majú od marca 2 000 obetí a pol milióna ľudí kvôli nim opustilo svoje domovy. Hádí a vláda sú v exile a jeho vojsko spolu s arabskými spojencami sa snaží zastaviť šiitov, ktorí od vlaňajška za podpory Iránu obsadzujú západnú časť krajiny, aj keď tradične obývajú sever.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa v Kuvajte na schôdzke krajín Organizácie islamskej spolupráce vyzval Saudskú Arábiu, aby ukončila vojenskú účasť v bojoch v Jemene. „Prajeme si pre všetky krajiny tejto oblasti lepšiu budúcnosť a to, čo naši saudskí bratia robia v Jemene, nakoniec poškodí“ povedal Zarifa.

Rijád tvrdí, že Irán jemenských šiitov vyzbrojuje, rovnako podporuje milície v Libanone, Sýrii a Iraku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Rijád #nálety