Britská kráľovná Alžbeta II. predniesla program novej vlády

Britská vláda predstaví zákon, ktorý umožní do konca roka 2017 uskutočniť referendum o členstve Británie v Európskej únii. Uviedla to v utorok britská kráľovná Alžbeta II., ktorá v parlamente predniesla program vlády vytvorenej z volieb na začiatku mája. Hovorila okrem iného o väčšej nezávislosti pre Škótsko a sprísnení imigračnej politiky.

27.05.2015 14:17 , aktualizované: 14:36
kráľovná, alžbeta II., británia Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. predniesla program novej britskej vlády.
debata (2)

„Moja vláda opätovne dohodne vzťah Spojeného kráľovstva s Európskou úniou a bude sa usilovať o reformu Európskej únie v prospech všetkých členských štátov,“ čítala kráľovná z programového vyhlásenia kabinetu Davida Camerona. Podľa Camerona treba nový vzťah Británie s EÚ vyrokovať, pretože britskí občania nie sú s jeho existujúcou podobou spokojní.

Vypísanie referenda Cameron sľúbil počas volebnej kampane. Podľa BBC bude otázka v plebiscite znieť v zmysle „má Spojené kráľovstvo zostať členom EÚ?“. Sám premiér je za to, aby Británia zostala členom únie, ale reformovanej.

Kontroverzný plán konzervatívcov nahradiť existujúci zákon o ľudských právach britskou listinou práv sa dočkal len zmienky o „návrhu“, nie o príprave zákona. Vláda pôvodne takto chcela „prerušiť priame spojenie“ medzi britskými súdmi a Európskym súdom pre ľudské práva, ktorý sídli vo francúzskom Štrasburgu a je inštitúciou Rady Európy.

Konečné slovo by tak mali sudcovia britského najvyššieho súdu. Návrh narazil na odpor aj niektorých konzervatívcov a osobností verejného života.

V prejave čítanom panovníčkou Cameron sľúbil, že v nasledujúcich piatich rokoch nevzrastú dane z príjmu ani daň z pridanej hodnoty. Rodičom sľúbil do roku 2017 celkom 30 hodín týždenne bezplatnej starostlivosti o deti vo veku troch a štyroch rokov a ďalej rozšírenie počtu vlastníkov nehnuteľností, podporu drobným podnikateľom a zamestnancom.

Väčšina z toho, čo kráľovná povedala, zaznelo už ako predvolebné sľuby počas kampane.

Kráľovná prejav nijako neupravuje a číta monotónnym hlasom, aby zdôraznila svoju neutralitu. Tradícia siaha až k roku 1536. Utorkový prejav bol šesťdesiatydruhý od nástupu Alžbety II. na trón roku 1953. Vynechala ho len dvakrát a to v roku 1959 a 1963, keď bola tehotná. Protokol sa síce s rokmi zjednodušil, ale stále má veľmi slávnostný a oficiálny charakter.

Panovníčka predtým krátku vzdialenosť medzi Buckinghamským palácom a Westminsterom absolvovala v pozlátenom koči. Potom si sadla v nevolenej Snemovni lordov, kam si podľa tradície až potom dorazili vypočuť jej prejav poslanci novozvolenej Dolnej snemovne.

Alžbeta II. absolvovala cestu medzi... Foto: Reuters, PETER NICHOLLS
británia, kráľovná, alžbeta II., kočiar, koč, kone Alžbeta II. absolvovala cestu medzi Buckinghamským palácom a Westminsterom v pozlátenom koči.

Poslancov zvolal vysokopostavený úradník s čiernym prútikom. Dvere snemovne mu však boli dôrazne zatvorili pred nosom na znamenie nezávislosti na korune. Úradník potom trikrát zaklopal prútikom na dvere, ktoré mu otvorili, aby predniesol pozvanie k prejavu a viedol sprievod poslancov k lordom. V jeho čele išiel premiér David Cameron.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #členstvo v EÚ #kráľovná Alžbeta II.