Forbes: Merkelová je najmocnejšia žena sveta, na krk jej dýcha Clintonová

Najmocnejšou ženou sveta je podľa časopisu Forbes už piaty rok za sebou nemecká kancelárka Angela Merkelová. Na druhú priečku stovky najvplyvnejších žien sveta sa prepracovala americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

27.05.2015 15:25
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová je počas časopisu Forbes už piaty rok najvplyvnejšia žena na svete.
debata (14)

Tretie miesto patrí americkej filantropke a podnikateľke Melinde Gatesove, manželke zakladateľa spoločnosti Microsofot Billa Gatesa.

Najvplyvnejšia európska štátnička si udržiava líderskú pozíciu aj v ťažkých časoch Európskej únie a to pomerne stabilne, podľa hodnotenia časopisu ju však budúci rok čaká veľmi ťažká konkurentka.

„Merkelová má v týchto dňoch mnoho starostí: migrantov v Stredomorí, ruské sankcie, domáce škandály s odpočúvaním, stabilitu eurozóny alebo pád lietadla Germanwings, a to uvádzame len niekoľko pálčivých problémov. Jedna vec, na ktorú iste nemyslí – ale my áno – je, že po amerických voľbách môže prvýkrát od roku 2010 stratiť svoj titul v prospech ženy, ktorá má reálnu šancu stať sa „vodkyňou“ sveta,“ napísal Forbes v narážke na vzostup Clintonovej v tohtoročnom rebríčku, ktorý ju v prípade vstupu do Bieleho domu takmer isto katapultuje na prvé miesto. Bývalá ministerka zahraničných vecí USA, ktoré sa v rebríčku najvplyvnejších žien na svete nachádza už od samotného začiatku existencie tohto hodnotenia v roku 2004, si polepšila na druhú priečku z vlaňajšieho šiesteho miesta.

Angela Merkelová sa zabáva kŕmením lemura počas...
Nemecká kancelárka Angela Merkelová ja podľa...
+3Angela Merkelová so žiakmi počas návštevy...

Ďalšie miesta v prvej desiatke obsadili väčšinou ženy spojené s firmami či ekonomikou: štvrtá je šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová, piata generálna riaditeľka automobilky GM Mary Barraová a šiesta šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Z političiek je po Merkelovej a Clintonovej najvplyvnejšia brazílska prezidentka Dilma Rousseffová na siedmom mieste, ktorej vplyv však z roka na rok slabne. Desiatku dopĺňa členka vedenia Facebooku Sheryl Sandbergová, šéfka YouTube Susan Wojcickiová a prvá dáma USA Michelle Obamová.

Do stovky najvplyvnejších žien sveta patrí podľa časopisu celkom osem hláv štátov vrátane novozvolenej poľskej premiérky Ewy Kopaczovej, 24 šéfok významných spoločností a 15 dolárových miliardárok. Najvplyvnejšia z nich je moderátorka a televízna celebrita Oprah Winfreyová na 12. mieste, jej osobný majetok odhaduje časopis na tri miliardy dolárov.

Najmladšou ženou v prvej stovke sa stala americká country speváčka Taylor Swiftová na 64. mieste, ktorá sa v 25 rokoch vôbec prvýkrát objavila v tomto hodnotení. Najvyššie postavenou ženou zo sveta zábavy sa stala americká speváčka Beyonce, ktorá skončila na 21. mieste.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Forbes #Angela Merkelová #Hillary Clinton