India: Extrémne horúčavy zabili už vyše 1 100 ľudí

Extrémne horúčavy si v Indii vyžiadali už viac ako 1100 životov. Teploty v dvoch najviac zasiahnutých južných štátoch Telangana a Ándhrapradéš síce v priebehu posledných dní mierne poklesli, stále však dosahujú okolo 45 stupňov Celzia.

27.05.2015 17:42
India, horúčavy, muž, tieň Foto: ,
Indické úrady odporúčajú ľuďom, aby sa zdržiavali v tieni.
debata

Nad niektorými časťami týchto štátov sa v stredu objavili oblaky a meteorológovia odhadujú, v nasledujúcich dňoch by oblasti mohli miernu úľavu priniesť predmonzúnové prehánky.

Len v štáte Ándhrapradéš podľa informácií britskej spravodajskej stanice BBC od minulého týždňa zomrelo dohromady už vyše 852 ľudí. Druhým najviac zasiahnutým je štát Telangana, kde úrady hlásia 266 obetí extrémneho počasia. Minimálne ďalších 24 ľudí doposiaľ zahynulo v indických štátoch Západné Bengálsko a Urísa.

Nemocnice sú v stave pohotovosti a úrady prostredníctvom televízie vyzývajú obyvateľov, aby ostali vo vnútri, pili dostatočné množstvo tekutín a von vychádzali len s pokrývkou hlavy. Horúčavy dosahujú maximá aj v hlavnom meste Naí Dillí, kde sa teploty v priebehu tohto týždňa vyšplhali na 45,5 stupňa Celzia, čo predstavuje najvyššiu nameranú hodnota za posledné dva roky.

Väčšinu z obetí podľa oficiálnych údajov tvoria najmä ľudia vo veku 50 a viac rokov, ktorí boli vystavení priamemu slnečnému žiareniu, pričom ide najmä o manuálne pracujúcich. Očakávanú Úľavu by krajine mali priniesť monzúnové dažde, ktoré by koncom mája mali doraziť do štátu Kérala a následne sa rozšíriť do celej krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #India