Lavrov: Latinská Amerika patrí k ruským prioritám

Latinská Amerika je jednou z ruských priorít, povedal po utorkovom stretnutí so svojou venezuelskou kolegyňou Delci Rodriguezovou šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Agentúra AFP v tejto súvislosti poznamenala, že Moskva na medzinárodnej scéne čelí izolácii kvôli ukrajinskej kríze a Venezuela, rovnako ako Rusko, trpí poklesom cien ropy na svetovom trhu.

27.05.2015 17:56
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (164)

Lavrov pred novinármi tvrdil, že vzťahy medzi Ruskom a Latinskou Amerikou dosiahli „úroveň nevídanej kvality“. Vraj to nie je dané oportunizmom, ale tým, že Latinská Amerika je pre Rusko prioritou kvôli „silnejúcej autorite“ a „rastúcemu vplyvu“ na medzinárodnej scéne. Tým sa podľa neho stáva „kľúčovou súčasťou pre budovanie spravodlivejšieho, demokratického sveta“.

Venezuelská ministerka s úsmevom na Lavrovove vyhlásenie odpovedala, že sa v Moskve cíti „ako doma, ako u svojej rodiny“. „Spoločne môžeme zmeniť geopolitickú situáciu vo svete,“ zdôraznila. Rusko podľa nej bojuje za nastolenie nového svetového poriadku, ktorý by obmedzil nadvládu „imperialistického centra“, teda Spojených štátov. „Rokovali sme o spôsobe, ako by mal byť zorganizovaný medzinárodný trh (s ropou),“ spresnila.

Venezuela ako vývozca ropy, rovnako ako Rusko, silne utrpela výrazným poklesom cien tejto suroviny. Kým vlani v lete sa barel ropy predával za viac ako 100 dolárov, do konca roka zlacnel na menej ako polovicu.

Rodriguezová niekoľkokrát pripomenula, že Caracas podporil Rusko na medzinárodnej scéne a zdieľa aj stanovisko Moskvy k ukrajinskému konfliktu; ministerka na mieste odsúdila „imperialistické metódy Kyjeva“ na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin, uvedomujúci si neblahé dôsledky medzinárodnej izolácie na ruskú ekonomiku, vyzval vlani v decembri k obnoveniu tradičných vzťahov s Južnou Amerikou, Afrikou a Blízkym východom.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Latinská Amerika #Sergej Lavrov