Tony Blair ako blízkovýchodný splnomocnenec v júni skončí

Bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý v posledných rokoch pôsobil ako splnomocnenec skupiny, ktorá si hovorí blízkovýchodné kvarteto a usiluje sa o riešenie blízkovýchodnej krízy, skončí vo funkcii koncom júna.

27.05.2015 20:39
debata (6)

Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informoval diplomatický zdroj.

Blair svoje rozhodnutie oznámil listom generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi. O Blairovom zámere bez termínu odchodu informoval už v marci denník The Financial Times, podľa ktorého sú dôvodom zlé Blairove vzťahy s palestínskou samosprávou. Denník napísal, že Blair sa chce ďalej venovať mierovému procesu, avšak na regionálnej úrovni.

Blízkovýchodné kvarteto tvoria USA, Rusko, OSN a Európska únia. Blair sa stal zástupcom kvarteta v roku 2007. Mal organizovať medzinárodnú pomoc Palestínčanom a dohliadať na iniciatívy určené na podporu palestínskej ekonomiky a inštitúcií pripravovaných pre budúci palestínsky štát.

Blair osobne nebol zapojený do mierových rozhovorov, ktoré boli vlani znovu prerušené. Palestínčania mu vyčítajú, že má bližšie k Izraelu ako k nim. Blairova popularita v Británii klesá kvôli jeho podpore vojny v Iraku v roku 2003. Kritika sa týka aj jeho poradenských aktivít pre predstaviteľov Kazachstanu, Azerbajdžanu a Srbska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec #Blízky východ #Pan Ki-mun #Tony Blair