Vodca radikálov: Teraz zaútočíme na Damask, Asadov režim čoskoro padne

Vodca jednej z islamských radikálnych skupín, ktoré bojujú v Sýrii, vyhlásil, že režim prezidenta Bašára Asada čoskoro padne. Vyzval sýrskych vládnucich alávitov, ku ktorým patrí Asad, aby sa odklonili nielen od prezidenta, ale aj od svojej šiitskej viery, ak chcú byť v bezpečí.

28.05.2015 09:39
Sýria, Arbeen, radikáli, boje Foto:
Konflikt, ktorý trvá v Sýrii už piaty rok, si vyžiadal viac než 220 000 obetí a milióny ďalších ľudí vyhnal zo svojich domovov.
debata (40)

Vodca skupiny An-Nusra, ktorý je naviazaný na sunnitskú Al-Kajdá, abú Muhammad Golání vyhlásil v rozhovore s katarskou televíziou Al-Džazíra, že jeho skupina sa teraz zameria na Damask a chce ho dobyť.

„Zameriame sa na Damask a zvrhneme ten režim. Uisťujem vás, že Asadov pád je blízko,“ povedal Golání.

Sýrska tlačová agentúra SANA v roku 2013 tvrdila, že Goláního zabili v Latákíji, ale neskôr správu dementovala. Vlani šéf An-Nusry hrozil rozšírením cieľom aj na USA a ich spojencov a vyzýval svojich bojovníkov, aby neprijímali pomoc zo Západu.

Tentokrát naopak uistil, že jeho cieľom je zvrhnúť vládu v Damasku a že An-Nusra zo Sýrie nechce útočiť na Západ. Kritizoval však USA za nálety v Sýrii a obvinil Američanov zo spolupráce so sýrskou vládou.

V rozhovore sa Golání obracal na sýrskych alávitov, ktorí vyznávajú vetvu šiitskeho islamu, aby sa odklonili od Asada a neposielali svojich ľudí bojovať za sýrsky režim. Golání vyhlásil, že aláviti sa odvrátili od Boha a islamu.

Zmienil sa aj o libanonskom Hizballáhu, ktorý bojuje na strane Asadovej armády. Podľa Goláního sa skupina márne snaží Asada zachrániť.

An-Nusra je v Sýrii súperom organizácie Islamský štát, ktorý sa s Al-Kajdá rozišla. Obe sa hlásiia k sunnitskému islamu a sú na americkom zozname teroristických organizácií. USA vlani vytvorili koalíciu s niekoľkými arabskými štátmi pre letecké operácie proti islamistom bojujúcim v Sýrii. V Iraku Amerania podnikajú nálety aj so západnými spojencami.

40 debata chyba