V masových hroboch pri irackom Tikríte objavili 470 tiel

V hromadných hroboch pri irackom meste Tikrít sa našli telá 470 ľudí. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva. Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) tam vlani zmasakrovali stovky armádnych brancov.

28.05.2015 15:44
debata (6)

Pri Tikríte tento rok objavili niekoľko hromadných hrobov a doteraz sa našli pozostatky asi 160 ľudí. Ministerka zdravotníctva Adil Hamúdová na tlačovej konferencii v Bagdade ohlásila ďalší nález.

„Exhumovali sme 470 obetí,“ povedala. Ide podľa nej o ľudí zmasakrovaných z bývalej americkej základne Speicher. Základňa leží severne od Tikrítu a práve tam v prvých dňoch svojej ofenzívy vlani bojovníci IS zajali asi 1 700 mladých mužov, ktorí sa prišli uchádzať o prácu v armáde. Boli medzi nimi hlavne šiiti.

Iračania si prizvali k ohliadke tiel zahraničných odborníkov vrátane dvoch pracovníkov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Budúci týždeň chce vláda zverejniť prvý zoznam mŕtvych, ktorých sa podarilo identifikovať vďaka dokladom alebo telefónom, ktoré mali pri sebe, alebo vďaka analýze DNA.

Islamský štát vraždy zajatcov natočil, svet potom obleteli zábery radov spútaných mužov zastrelených pred vykopanou jamou. Po tomto masakre irackí šiiti začali vytvárať milície, ktoré sa pripojili k bojom proti IS a tento rok sa zasadili o oslobodenie Tikrítu a bojujú teraz tiež v provincii Anbar.

Americká armáda chce urýchliť výcvik irackých vojakov a pripraviť na boj členov sunnitských kmeňových oddielov. Americký minister obrany Ashton Carter povedal, že USA chcú urýchliť dopravu bojového vybavenia k tým, ktorí bojujú. „Zapojiť do bojov sunnitské kmene je veľmi dôležité – je potrebné ich vycvičiť a vybaviť,“ povedal minister, ktorý v utorok vydal pokyny v tomto zmysle svojim spolupracovníkom.

Obyvatelia mesta Ramádí, ktoré IS dobyl 17. mája a o ktoré znovu bojuje iracká armáda, vo štvrtok oznámili, že v stredu sa v meste objavil člen vedenia IS. Hovorí sa mu slepý sudca a podľa irackých bezpečnostných odborníkov je to Alí Atíja Džuburí.

Má iba jednu ruku a objavil sa so zahalenou hlavou v sprievode početnej ochranky v hlavnej mešite Ramádí a predniesol tam prejav. „Ten duchovný je veľmi známy, je druhou najvyššou náboženskou autoritou v IS po Abuovi Bakraovi Bagdádím a piatym mužom v hierarchii IS,“ povedal agentúre Reuters iracký bezpečnostný odborník Hišám Hašímí.

IS bojuje v susednej Sýrii, kde nedávno obsadil historickú Palmýru. Vo štvrtok začal šíriť zábery, na ktorých je vidieť, že antické pamiatky sú stále nedotknuté. Obsadenie púštneho mesta Palmýra vyvolalo veľké obavy, pretože IS za sebou ničí pamiatky starých kultúr v Iraku. V stredu v palmýrském amfiteátri členovia IS zabili 20 mužov, ktorých obvinili zo spolupráce so sýrskou vládou.

Sýrski ochrancovia ľudských práv tvrdia, že v Palmýre a okolí už príslušníci Islamského štátu pozabíjali 200 ľudí a približne 600 osôb držia v zajatí. Americká armáda oznámila, že začala s výcvikom vybraných členov sýrskej opozície v Turecku.

Rozširujú sa tak výcvikové tábory, ktoré nedávno boli zriadené a už fungujú v Jordánsku. Podľa Washingtonu sú účastníci výcviku pripravovaní výhradne na boj proti IS, nie proti sýrskej armáde.

Počíta sa s tým, že tábormi ročne prejde 5 000 ľudí, ktorí budú pozemnou oporou pre koalíciu, ktorá útočí na radikálov zo vzduchu. Uvažuje sa o ďalšom rozšírení výcviku a svoje zariadenia na to ponúkli Saudská Arábia a Katar.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Tikrít #masové hroby