Ruská armáda výrazne posilní a zmodernizuje letectvo

Ruská armáda z rozhodnutia prezidenta Vladimira Putina výrazne posilní a zmodernizuje svoje letectvo najmenej 50 strategickými bombardéry Tu-160M. Od roku 2016 má vojsko navyše začať dostávať aj nové stíhačky piatej generácie známej ako PAK FA.

28.05.2015 16:16
debata (220)

Podľa agentúry TASS to vo štvrtok oznámil veliteľ ruského vojenského letectva generálplukovník Viktor Bondarev.

„Vrchný veliteľ (prezident) a minister obrany rozhodli o obnovení výroby lietadiel Tu-160M,“ citoval TASS Bondareva. V záujme rentability bude podľa generála vyrobených prinajmenšom 50 strojov. Uistil, že toto rozhodnutie nijako nezbrzdí prácu na novom strategickom bombardéry pod označením PAK DA.

Veliteľ letectva potvrdil, že armáda v roku 2016 zaradí do výzbroje ruské stíhačky piatej generácie firmy Suchoj zatiaľ označované ako T-50 či PAK FA, podľa oficiálneho názvu programu „perspektívny letecký komplex frontového letectva“.

V roku 2017 už by mala bežať ich sériová výroba. Totoo lietadlo, ktoré je neviditeľné pre radary, by malo byť podľa Bondareva vybavené „len tým najmodernejším, čo existuje a čo sa práve ešte vyvíja“.

T-50 sa má vyrovnať a predčiť najvyspelejšie americké stroje s technológiou „stealth“ F-22 Raptor a F-35. Môže byť nasadený proti cieľom na zemi, vo vzduchu i na mori. Jeho rýchlosť má presiahnuť dva machy, ale podľa generálplukovníka je dôležitejšia jeho neviditeľnosť, výzbroj a schopnosť manévrovať.

Bombardér Tu-160M ​​je modernizovanou verziou nadzvukového lietadla s meniteľnou geometriou krídel Tu-160 z počiatku 80. rokov. Nová výzbroj a vylepšená elektronická a elektrická výbava údajne zdvojnásobujú jeho bojovú účinnosť.

Vyvíjaný PAK DF má byť „neviditeľný“ strategický bombardér s úplne novým dizajnom a modernou výzbrojou a výbavou porovnateľnou s americkými lietadlami. Zatiaľ nie je celkom jasné, ako ďaleko práce na tomto stroji dospeli. So zaradením do výzbroje sa predbežne počíta v rokoch 2025 až 2030.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #ruská armáda #ruské stíhačky #bombardéry