Nemecko zastavilo vyšetrovanie nacistu Gerharda Sommera

Nemecko odložilo na neurčito vyšetrovanie údajného nacistického zločinca Gerharda Sommera (93). Bývalému dôstojníkovi SS už zdravotný stav neumožňuje absolvovať súdny proces, informovalo štátne zastupiteľstvo v Hamburgu.

28.05.2015 16:48
debata (8)

Obžaloba uviedla, že Sommer by bol s „veľkou pravdepodobnosťou“ obvinený z podielu na 342 vraždách počas masakry v talianskej obci ant' Anna di Stazzema 12. augusta 1944. Sommer ale údajne trpí demenciou a nebol by schopný proces sledovať.

Bývalého podporučíka 16. divízie SS už v roku 2005 v neprítom­nosti odsúdil taliansky vojenský súd na doživotie za masakru stoviek talianskych civilistov v toskánkskej obci. Nemecko ho ale nikdy nevydalo, pretože podľa nemeckého práva by s tým musel odsúdený súhlasiť. Štátne zastupiteľstvo v Hamburgu vlani začalo vlastné vyšetrovanie prípadu.

Sommer je aktuálne jednotkou na zozname desiatich najhľadanejších nacistických zločincov Centra Simona Wiesenthala, ktoré sa špecializuje na chytenie týchto ľudí.

Taliani pred rokom informovali o tom, že Nemecko začína vlastné vyšetrovanie prípadu nacistického zločinca Gerharda Sommera.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #nacizmus #SS #Gerhard Sommer