Únia hľadá odpoveď na imigráciu

Európska komisia má svoj recept na vlnu prisťahovalectva, mnohým členským štátom EÚ sa nepozdáva, prípadne ho jednoznačne odmietajú. Ide o rozdelenie 40-tisíc migrantov, ktorí sa dostali do Talianska a Grécka.

29.05.2015 10:00
Grécko, migranti, utečenci, prisťahovalci, Foto: ,
Imigračná vlna do Európy. V popredí je Afganka s malou dcérou, s ktorou sa v stredu doplavila na grécky ostrov Kos. Spomedzi krajín EÚ prichádza najviac utečencov do Talianska a za ním hneď nasleduje Grécko.
debata (11)

Podľa kľúča, ktorý určil Brusel, by najviac ľudí mali prevziať dva veľké štáty. „Do Nemecka by tak malo prísť 8 700 osôb a do Francúzska 6 700,“ pripomenula agentúra Reuters.

Brusel teda už našiel odpoveď na imigráciu, teraz sú na ťahu členské štáty únie. Berlín si vie predstaviť systém kvót. „Rozdelenie utečencov sa dá vyrokovať. Nebude to ľahké, ale je to správna cesta,“ podotkol nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere o podstate plánu Európskej komisie.

Paríž je aktuálne opatrný. „Musíme si to preštudovať, ale nazdávame sa, že je ešte potrebné popracovať, aby sme dospeli k spravodlivému plánu,“ poznamenal nemenovaný francúzsky diplomat.

Veľa štátov zdôrazňuje, že premiestňovanie utečencov by malo byť založené na zásade dobrovoľnosti. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré nad predstavou Európskej komisie krútia hlavou. Podobne to vyzerá v susednom Česku. Silná kritika zaznela aj z Maďarska.

Systém, ktorý vypracoval Brusel, vychádza z ekonomických ukazovateľov jednotlivých štátov a tiež z toho, či prijímali utečencov. Do úvahy sa má brať aj miera nezamestnanosti.

Madrid vyhlásil, že je pripravený prispôsobiť sa kvótam, ak nastane medzi členmi EÚ potrebná zhoda, ale má výhradu. V Španielsku je totiž takmer každý štvrtý obyvateľ bez práce.

„Chceli by sme vidieť férovejší prístup vzhľadom na vysokú nezamestnanosť v našej krajine,“ povedal španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo.

Štokholm vyjadril pochopenie pre Brusel. Švédsko pritom prijíma najviac utečencov v celej EÚ na počet svojich obyvateľov. „Čo ak by sme my žili vo vojnovej zóne? Tiež by sme chceli utiecť niekam do bezpečia s našimi deťmi,“ zdôraznila podľa serveru Local šéfka švédskej diplomacie Margot Wallströmová.

V polovici júna sa uvidí, čo nakoniec povedia členské štáty. Čaká ich vtedy summit EÚ.

Čo navrhuje Európska komisia

  • Od Talianska a Grécka by mali ostatné členské krajiny EÚ prevziať v budúcich dvoch rokoch dovedna 40-tisíc žiadateľov o azyl. V rámci Európy prichádza do týchto dvoch štátov najviac utečencov.
  • Navrhnutý počet 40-tisíc osôb predstavuje približne 40 percent celkového počtu tých, čo v minulom roku v Taliansku a v Grécku požiadali o azyl. Z Talianska sa má rozdeliť 24-tisíc ľudí, z Grécka 16-tisíc.
  • Slovensko by malo prijať 785 imigrantov (v prípade Česka by ich bolo 1 328). Ide o Sýrčanov a Eritrejčanov. Vyplýva to z toho, že Európska komisia uviedla, že možnosť premiestnenia sa bude vzťahovať len na občanov tých štátov, ktorým je udeľovaný azyl v EÚ vo viac ako 75 percentách žiadostí. Vlani spĺňali túto podmienku len osoby zo Sýrie a z Eritrey.
  • Návrh Bruselu si vyžaduje súhlas lídrov členských krajín únie. (Na Dánsko sa vzťahuje dohodnutá výnimka, Británia a Írsko majú podľa svojich výnimiek tri mesiace na rozmyslenie.) Schválenie plánu je podmienené kvalifikovanou väčšinou 16 z 28 štátov EÚ, pričom súhlasiace krajiny musia dokopy predstavovať 65 percent celkovej populácie únie.

ČTK

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #utečenci #prisťahovalci #imigranti