Lajčák: Nový Zéland je pre Slovensko prirodzený partner

Slovensko sa na veľa vecí pozerá podobne ako Nový Zéland a je dosť toho, čo môžeme urobiť spoločne. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v austrálskom Aucklande po rokovaní s novozélandským ministrom zahraničných vecí Murrayom McCullym. Preto chcú ministri posilňovať vzájomné partnerstvo.

29.05.2015 11:10
Miroslav Lajčák, Nový Zéland, David Carter Foto: ,
Zľava: Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák a novozélandský predseda parlamentu David Carter počas stretnutia.
debata (7)

Slovensko a Nový Zéland spolupracujú na multilaterálnych fórach a v medzinárodných organizáciách. Návšteva ministra Lajčáka vo Wellingtone a v Aucklande mala za cieľ zintenzívniť aj dvojstrannú spoluprácu.

„Čelíme rovnakým problémom, máme podobný počet obyvateľov, zdieľame rovnaké hodnoty a to robí z Nového Zélandu prirodzeného partnera,“ konštatoval šéf rezortu zahraničia a zároveň ocenil už existujúcu spoluprácu Nového Zélandu s Európskou úniou.

Nový Zéland plne preberá zahranično-politické pozície Európskej únie, zapája sa do misií EÚ napríklad v Bosne a Hercegovine a Afganistane, spolupracuje s úniou v oblasti rozvojovej pomoci v Tichomorí či v energetike.

Ministri diskutovali aj o aktivitách oboch krajín na pôde OSN. Nový Zéland je v období 2015 – 2016 nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a v júli jej bude predsedať.

„Slovensko podporuje aktivity Nového Zélandu v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré sa prelínajú aj s našimi prioritami,“ poznamenal Lajčák.

S McCullym hovoril aj o Ukrajine, rastúcej hrozbe terorizmu a nelegálnej migrácii. Podľa ministrov „jednu z najväčších výziev súčasného sveta predstavuje erózia rešpektu voči medzinárodnému právu, čo ohrozuje najmä menšie krajiny“.

Lajčák sa v Aucklande stretol na pôde honorárneho konzulátu Slovenska s predstaviteľmi Aucklandskej univerzity a Novozélandsko-európskej podnikateľskej rady, ktorým prezentoval dynamický vývoj na Slovensku a prediskutoval možnosti zintenzívnenia kontaktov v konkrétnych oblastiach.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Miroslav Lajčák