Nemecký vicekancelár navrhuje 'viacrýchlostnú' EÚ

Na prehlbovaní európskej integrácie by sa do budúcnosti nemuseli podieľať všetci členovia Európskej únie. V článku v piatkovom vydaní denníka Bild to napísal nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

29.05.2015 13:37
Nemecko, Sigmar Gabriel, vicekancelár Foto: ,
Sigmar Gabriel
debata

Jeho výzva prišla v deň, keď do Nemecka prichádza jednať britský premiér David Cameron o novej podobe vzťahov medzi Britániou a EÚ.

„Je na čase reformovať Európu,“ napísal Gabriel. „Všetkých 28 členských štátov nemôže vždy robiť všetko spoločne. Potrebujeme v Európe viac odvahy na to, aby spolupráca prebiehala rôznymi rýchlosťami,“ do­dal.

O potrebe reformovať EÚ hovorí aj Cameron. Podľa neho nie sú britskí občania spokojní so súčasnou podobou vzťahov medzi Britániou a úniou a neželajú si stále tesnejšiu európsku integráciu.

Gabriel si však myslí, že EÚ potrebuje posilnenie integrácie aspoň niektorých krajín.

„Úlohy, ktoré sú pred nami, sú také veľké, že každá krajina je sama o sebe príliš malá na to, aby ich mohla vyriešiť,“ uviedol.

Podľa neho by predovšetkým Nemecko s Francúzskom mali pokročiť k ešte užšej spolupráci.

„Ostatní by sa mohli pripojiť, ak budú takto ďaleko. Ale nie je to tak, že by sa toho museli zúčastniť všetci,“ napísal nemecký vicekancelár.

Podľa Gabriela je potrebné posilniť spoluprácu v rámci EÚ napríklad v oblasti zdaňovania firiem, aby sa veľké koncerny nemohli vyhýbať daňovej povinnosti sťahovaním do iných štátov.

Zároveň vyzval na spoluprácu pri podpore hospodárskeho rastu tak, aby sa podarilo znížiť nezamestnanosť mladých ľudí. Tá je vysoká predovšetkým v južných krajinách EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #David Cameron