V Nigérii slávnostne inaugurovali nového prezidenta Buhariho

Novým nigérijským prezidentom sa formálne stal opozičný kandidát Muhammadu Buhari, ktorý v marcových voľbách porazil dlhoročného lídra Nigérie Goodlucka Jonathana.

29.05.2015 16:56
Muhammadu Buhari, Nigéria Foto: ,
Nigérijský prezident Muhammadu Buhari zdraví svojich prívržencov počas príchodu na slávnostnú inauguráciu.
debata

Prísahu zložil pred najvyššími predstaviteľmi justície. Prítomný na slávnosti bol okrem iných aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Okrem Buhariho vyšiel z parlamentných volieb, ktoré sa konali súbežne s prezidentskými, víťazne aj opozičný Všepokrokový kongres. Ten bude mať väčšinu v oboch komorách parlamentu.

Sedemdesiatdvaročný generál Buhari sa prvýkrát dostal k moci pred troma desaťročiami prostredníctvom vojenského puču. Počas predvolebnej kampane sa prezentoval ako znovuzrodený demokrat so snahou vyčistiť bývalú britskú kolóniu od korupcie. O návrat k moci sa neúspešne uchádzal už trikrát.

Prezidentské a parlamentné voľby v Nigérii sprevádzali obavy zo zopakovania násilných udalostí, aké sa odohrali počas volieb pred štyrmi rokmi. Zahynuli vtedy stovky ľudí. Bezpečnostná situácia v najväčšej africkej krajine je napätá najmä pre aktivity povstalcov z hnutia Boko Haram. Práve ich útoky spôsobili odklad hlasovania o šesť týždňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #prezidentské voľby #Muhammad Buhari